Izvještaj UNDP-a

Indeks humanog razvoja (Human Development Index-HDI) na Kosovu jedan je od najnižih u regionu odmah do Albanije i Bosne i Hercegovine koji se nalaze na 85. mjestu u svijetu, navodi se u izveštaju UNDP-a za 2016. godinu.

HDI na Kosovu koji iznosi 0,7399 malo je veći Albanije i Bosne i Hercegovine (0,733), ali je i dalje manji u poređenju sa ostalim zemljama u regionu, prenosi RTK2.

Iako su i siromaštvo i nezaposlenost široko rasprostranjeni, a učestalost siromaštva visoka među nezaposlenima uopšte, žene i mladi imaju manje koristi od ekonomskog rasta u odnosu na pripadnike drugih grupa.

Prema najnovijoj procjeni potrošnje i siromaštva kosovske agencije za statistiku za 2011. godinu, gotovo trećina stanovništva Kosova živjela je ispod linije siromaštva (1,72 eura dnevno po odrasloj osobi), a 10,2% stanovništva živjelo je sa manje od 1,20 eura dnevno po odrasloj osobi, navodi se izvještaju UNDP-a.

Prema istom izvještaju, stopa siromaštva u ovom periodu bila je najviša među nezaposlenima (36,1%) i kategorijama ranjivo zaposlenih, uključujući nadničare (29,3%) i poljoprivrednike (29,4%).

Istraživanje je utvrdilo da više od tri četvrtine žena uopšte ne učestvuje na tržištu rada, jer, niti su zaposlene, niti traže posao.

Sa druge strane, one koje su zaposlene i dalje su previše zastupljene u domenu sive ekonomije, javnom sektoru, kao i među zanimanjima koja su povezana za njihove tradicionalne uloge staranja o drugima, navodi se u izvještaju UNDP-a.