Politički analitičar Leon Duhanaj

Ekonomska kriza na Kosovu ima duboke korijene od oslobođenja Kosova, kaže politički analitičar Leon Duhanaj.

Prema njegovim riječima, uprkos činjenici da su na Kosovo pristigle ogromne donacije od brojnih međunarodnih fondacija, investicije nisu uspjele da odu na odgovarajuće adrese, ili da budu orijentisane ka pravom ekonomskom razvoju.

Zbog toga on kaže da su razlozi za mnoge propuste brojni.

"Počinje sa administracijom UNMIK-a, koja je u velikoj mjeri bila koruptivna i takav mentalitet je pronašla kod nas, što ju je još više povećalo", kaže Duhanaj za portal "Infopress", prenosi portal "Indeksonline".

On dalje dodaje da je proces privatizacije, također prerastao u korumpiran proces.

"Njegov način postupanja velikog broja kompanija u zemlji tokom procesa privatizacije bio je izuzetno štetan za Kosovo i njegovu ekonomiju. Javna i državna preduzeća su otuđivana i degradirana u onoj mjeri da je velika većina od njih pretvarana u resurse za marketing, onomogućavajući im radnu snagu da nastave sa radom, stvarajući nezaposlenost i socijalne slučajeve", rekao je Duhanaj.

Analitičar Duhanaj tvrdi da je ekonomski razvoj zemlje pretrpio konstante varijacije, ovisno o promjenama u vlasti, gdje nije postojao jasan ekonomski projekat. Prema njemu, privredni kriminal i raširena korupcija u zemlji prerasli su u istinski kancer za ekonomiju zemlje.

"Bez obzira na mnoge inicijative, previše radnih grupa i brojnih deklarativnih agendi za borbu protiv kriminala i korupcije, zapravo se nije dogodio nikakav konkretan pozitivan razvoj u tom pogledu. Imamo mnogo otvorenih optužbi za kriminal i korupciju, ali imamo vrlo malo onih koji su kažnjeni, što govori o nesposobnosti ili nespremnosti istrage i pravosuđa", rekao je on.

On tvrdi da i od strane međunarodnih krugova najveća uslovljavanja u odnosu na integraciju Kosova u EU, kao što je i pitanje liberalizacije viznog režima, se u potpunosti odnose na borbu protiv kriminala i korupcije.

"Kosovo ima predivne resurse, bilo prirodne, bilo ljudske za jedan održiv ekonomski razvoj, ali nećemo doći do odgovarajućeg nivoa dok imamo toliko privrednog kriminala u zemlji, toliko mnogo korupcije i nepotizma", zaključuje Duhanaj.