Ključan uslov neispunjen

I pored protivljenja jednog broja članica EU koje su priznale Kosovo očekuje se da će Komitet za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove glasati za liberalizaciju. Sa druge strane, eventualni negativni rezultat bi odložito sve procese evropskih integracija na neodređeno vrijeme.

Vjeruje se da je negativno raspoloženje EU prema Kosovu pojačano nakon prošlonedjeljnog odlaganja glasanja o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom, prenose mediji.

Izvjestiteljke Evropskog parlamenta zadužene za Kosovo i viznu liberalizaciju, Ulrike Lunaček  i Tanja Fajon rekle su da je neusvajanje sporazuma sa Crnom Gorom "za žaljenje", ali su istakle da to neće odložiti glasanje.

One su pozvale vlasti u Prištini da ispune svoje međunarodne obaveze što je prije moguće, uključujući I pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom.

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta je početkom jula predložio liberalizaciju viznog režima za Kosovo, uprkos primedbama zbog neispunjavanja dva preostala uslova, posebno kada je u pitanju napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.