Šest ubistava u toku jedne sedmice

Broj ubistava na Kosovu je zabilježio značajan porast od prošle godine. Do jula ove godine izvršeno je 15 ubustva, za razliku od 2015. godine, kada je za isti period bilo 11 ubistava. Samo u posljednjih sedam dana na Kosovu su se desila šest novih ubistava.

"Sedmica smrti" je započela u Uroševcu 18. avgusta kada je ubijen 20-godišnji muškarac. Nastavljena je u Đakovici kada su u po bijela dana 23. avgusta ubijene tri osobe, a u četvrtak navečer u Dečanu su zbog osvete ubijena dva brata.

Poznavaoci iz oblasti pravde i sigurnosti procjenjuje da organi pravosuđa Kosova ne funkcionišu kako treba. Prema njima, zbog propusta i nefunkcionisanja institucija građani uzimaju pravdu u svoje ruke i vrše ubistva. Međutim, ovo je Policija Kosova negirala, rekavši da svoj posao ona obavlja vrlo ozbiljno.

Prema informacijama iz Ureda Policije Kosova, ova institucija je uspjela da tokom godina riješi i više od 70 posto slučajeva.

"Ako govorimo o statistikama u vezi razotkrivanja slučajeva ubistva tokom godina, Policija Kosova je uspjela da riješi više od 75 posto slučajeva teških ubistava", kaže za list "Zëri" Daut Hoxha iz Policije Kosova.