KAMPANJA PROTIV GENOCIDA

Na Kosovu su se uključili u kampanju protiv izbora Vuka Jeremića na mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Naime, nekoliko udruženja žena sa Kosova zakazalo je za 3. septembar velike proteste u Prištini, a kako su najavili, očekuju da im se priključe i predstavnice udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koja su već poslala pismo u Njujork navodeći da bi izbor Jeremića “bio čin kojim bi se Srbija amnestirala od odgovornosti i umjesto određenih sankcija koje je trebalo da pretrpi zbog presude za nespriječavanje genocida bila bi nagrađena predsjedavanjem UN, što ni na jedan način ne bi ukazivalo na njenu kontroverznu prošlost”.

- Ukoliko Jeremić bude izabran za novog generalnog sekretara, Kosovo neće moći da postane članica UN”, navodi se u pozivu na demonstracije.

Domaćini protesta u Prištini su, kako se navodi na nedavno kreiranom Facebook događaju i pozivu na protest, civilne aktivistkinje sa Kosova - Jeta Berisha i Fatbardhë Kiqina. Događaj kojim se poziva na protest naziva se "Sa majkama Srebrenice i Žepe protiv Jeremića!". Kreiran je i poseban hešteg "#NoJeremicInUN", te objavljena i fotografija Vuka Jeremića sa sličnom porukom na engleskom jeziku - "Nema mjesta za tebe u UN-u".  

U "pozivu za protest" izneto je i više detalja o tome zašto se organizuje. Uz podsjećanje da su Majke Srebrenice i Žepe uputile protestno pismo, navodi se:

"Najveći antialbanac i bivši srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, kandidovao se i vjerovatno će zamjeniti Ban Ki Muna na mjestu predsjedavajućeg UN-a, sa mandatom od 10 godina. Ukoliko ova osoba dobije glasove kako to pretenduje, Kosovo će izgubiti članstvo u UN-u. Imamo obavezu da podignemo svoj glas protestom. Srbija se nije izvinila, nije osuđena za genocid, nije 'demiloševićevizovana'!"
U оbjašnjenju se i dodatno obrazlaže zašto se poziva na "masovni protest":

"Zbog svih mučenika nacije, zarad svih albanskih majki koje su obučene u crno sada već 16. godina, silovanih djevojaka i žena, zbog svih kosovskih porodica koje još uvijek nisu pronašle ostatke svojih nestalih članova tokom rata 99-ih, pozivamo vas na masovni protest u subotu, 3. septembra 2016, u 12:00 na trgu Zahir Pajaziti u Prištini."

Protest je do sada podržalo niz udruženja, među kojima su – "Albanske feministkinje", "Grupa ženskih parlamentarki", "Alijansa žena Kosova", udruženje "Majke plaču", koje je bilo jedno od organizatora protesta protiv nekadašnjeg kosovskog minsitra za zajednice i povratak, Aleksandra Jablanovića, "Mreža žena" i "Demokratija počinje ovdje".

Podsjetimo, i kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hoxhaj, početkom mjeseca je izjavio da se protivi Jeremićevoj kandidaturi, navodeći da "on nije pravi čovjek za to", jer je, između ostalog, kao ministar spoljnih poslova Srbije "aktivno lobirao protiv međunarodnog priznanja Kosova, odbacio američku i evropsku politiku prema Kosovu, uključujući humanitarnu intervenciju NATO-a," odbacivši istovremeno i prijedlog izaslanika UN-a o konačnom statusu Kosova.