Njegov advokat potvrdio

Nekadašnji poslanik u Skupštini Kosova, komandant OVK - Azem Syla, pušten je na slobodu, preneli su sinoć mediji.

On je u pritvoru proveo četiri mjeseca, nakon što je priveden zbog sumnje da je predvodio grupu koja je nezakonito prisvojila zemljište srpskih porodica sa Kosova, u vrijednosti od 30 miliona eura. Pored Syle, sinoć su, takođe, puštena na slobodu još petorica optuženih u istom slučaju.

Da je Syla pušten na slobodu potvrdio je njegov advokat Tom Gashi.

"Najzad, poslije četiri meseca, iz pritvora je pušten moj klijent, gospodin Azem Syla, nekadašnji komandant glavnog štaba OVK. Zajedno sa njim danas su pušteni, takođe, gospodin Sabedin Haxhiu, Avni Maxhuni, Hajrulla Berisha, Arton Vila i Nuhi Uka. Ovim je svima njima zamjenjena mjera pritvora sa onom javljanja policiji do 26. novembra 2016. godine. Oni, takođe, ne mogu da kontaktiraju međusobno, ili sa svjedocima u slučaju pod imenom 'Zemlja'", rekao je Gashi piše portal "Gazeta Express", prenosi "Kossev.info".

Slučaj protiv Azema Sulje pokrenut je 27. aprila, kada su Kosovska policija i EULEX sproveli akciju pretresa na 42 lokacije, a Tužilaštvo i zvanično podiglo optužnicu. Syla je, međutim, uhapšen dan kasnije, jer se nalazio u Dursu. Za kosovske medije je tvrdio da nije uzurpator zemlje, kako ga optužuju.

Tužilaštvo Kosova je tada saopštilo i da se Syla tereti da je bio lider grupe od 40 lica, koju su, takođe, činili Srbi, a koja je bila aktivna od 2006. godine i prisvajala zemljište Srba, falsifikovanjem zvaničnih dokumenata i davanjem mita javnim službenicima.

U međuvremenu je troje Srba, za koje se sumnja da su članovi ove grupe, takođe, privedeno.