Zbog afere prisluškivanja

Zbog afere prisluškivanja šefa parlamentarne grupe PDK Adema Grabovcija, pokret Samoopredjeljenje je jučer zatražio ostavke najviših zvaničnika Kosova i zakazao nove proteste.

Povodom afere prisluškivanja koju je objelodanio portal "Insajderi", član Samoopredjeljenja Yli Hoxha je na konferenciji za novinare rekao da ostavka Adema Grabovcija nije dovoljna. On je pozvao predsjednika Kosova Hashima Thaçija i predsjednika Skupštine Kadrija Veselija da što prije podnesu ostavke.

"Pronto  prisluškuje i kontroliše javna i društvena preduzeća i državne institucije, a zabrinjavajuća okolnost je to što prisluškuje i policiju“, kaže Hoxha i dodaje da je svima jasno kako se hapse aktivisti i poslanici Samoopredjeljenja.

"Grabovci zove svog prijatelja Shpenda Maxhunija, direktora policije, a ovaj sluša njegova naređenja i radi kako mu se kaže.”

Policija Kosova negira umješanost policije u aferu prisluškivanja. Oni tvrde da su svi konkursi i regrutacija policajaca bili transparentni i nadgledani od strane EULEX-a, kao i da su sprovođeni u skladu sa zakonom. U saopšenju policije se navodi da je njen šef Shpend Maxhuni pozvao da se istraže svi navodi portala "Insajderi".

Samoopredjeljenje je za 1. septembar najavllo nove proteste protiv ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Poslanica ovog pokreta Donika Kadaj Bujupi optužila je vlasti za organizovani kriminal i pozvala je građane da se pridruže protestu.

"Kriminal u ovoj zemlji nije individualan, već organizovan od strane visokih državnih funkcionera. Ukoliko želimo bolju budućnost, perspektivu i ukoliko želimo da izgradimo državu koja je 16 godina zloupotrebljavana, korumpirana, državni funkcioneri moraju da podnesu ostavke", rekla je Bujupi.

Iz Samoopredjeljenja očekuju da će protesti spriječiti ratifikaciju sporazuma o razgraničenju, jer su, kako ističu, prošlogodišnjim okupljanjem građani spriječili realizaciju dva sporazuma.