Evropski put

Evropska unija nastoji da pomogne u prevazilaženju trgovinskog spora Srbije i Kosova, izjavila je za RSE portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Catherine Ray, podsećajući da se i Beograd i Priština opredijelili za evropski put.

“I Kosovo i Srbija su sesaglasili se da normalizuju odnose kroz dijalog kojem posreduje EU. Stoga EU očekuju da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje za trgovinu, odnosno prolaz roba. Mi smo u stalnom kontaktu sa obje strane u nastojanju da potpomognemo u postizanju takvog dogovora“, ističe Ray.
Na prelazu Merdare između Srbije i Kosova danima stoje kamioni koji prevoze gas i naftu, zaustavljeni usljed recipročne odluke kosovske vlade da ne propušta teretna vozila kojima je sertifikat o bezbjednosti izdala Srbija. Usled zastoja novac gube obje strane.
Ovakva situacija traje od 21. marta kada je Ministarstvo trgovine i industrije Kosova donijelo odluku o uvođenju recipročnih mjera Srbiji. Kosovskoj carini je tada naloženo da od utorka, 22. marta, ne priznaje srpske ADR sertifikate, čime je Srbija spriječena da na Kosovo izvozi naftu i gas.
U Ministarstvu trgovine i industrije Kosova kažu da je do takve odluke došlo poslije niza pokušaja Vlade Kosova da pronađe rješenje tom pitanju kroz dijalog u Briselu.
Kako je rekla nadležna ministarka Hikmete Bajrami, kosovske kompanije koje se bave transportom nafte od avgusta prošle godine se suočavaju sa trgovinskim barijerama Srbije, koja ne priznaje kosovske ADR sertifikate.
S druge strane, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kazao je za Radio Televiziju Srbije da je "Priština prešla sve granice i da je ušla u zonu neprihvatljivih ponašanja."
"Mi svakako imamo granice strpljenja i nećemo ćutke gledati. Priča o recipročnim mjerama je izmišljena. Mi najnormalnije puštamo sve vrijeme kamione iz Prištine, ali nećemo ćutke čekati da nam interesi budu zgaženi i postoji mali prostor da se taj problem riješi", napominje Đurić.