Nakon izbora za predsjednika Kosova

Novoizabrani predsjednik Kosova Hashim Thaçi je podneo ostavku na sve državne i partijske funkcije koje je do sada obavljao.

On je podneo ostavku na funkcije prvog zamjenika premijera, ministra spoljnih poslova i predsjednika Demokratske partije Kosova.

Ostavke na funkcije u vladi Thaçi je uputio premijeru Isi Mustafi i predsjedniku Skupštine Kosova Kadri Veseliju, dok je ostavke u stranci uputio Predsjedništvu stranke i predsjednici Centralne izborne komisije.

Prema Ustavu Kosova predsjednik ne može obavljati druge državne niti političke funkcije. Nepoštovanje tih odredbi je dovelo da ostavke predsjednika Fatmira Sejdiua, krajem 2010 godine.

U javnosti se sa sigurnošču vjeruje da će Thaçija ne čelu stranke zamjeniti njegov zamjenik i aktuelni predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, koji će do održavanja konvencije stranke za tri mjeseca biti vršilac dužnosti predsjednika.

Za funkciju prvog zamjenika premijera se spominje aktuelni ministar pravde i jedan od najbližih saradnika Hashima Thaçija, Hajredin Kuçi, koji će ostati i na čelu Ministarstva pravde, a na funkciji ministra spoljnih poslova očekuje se da Thaçija zamjeniti Enver Hoxhaj koji je tu funkciju obavljao i dok je Thaçi bio premijer.

Thaçi će preuzeti funkciji predsjednika nakon što 7. aprila bude položio zakletvu. Istog dana prestaje mandat sadašnjoj predsjednici Atifete Jahjaga.