Na sjednici Savjeta bezbjednosti

Ambasadorka Kosova u Americi, Vlora Çitaku, na sjednici Savjeta bezbjednosti govorila je o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

"Dok je na Kosovu osuđen Srbin za ratne zločine i koji je dobio vrlo malo kaznu, to je u Srbiji izazvalo jake reakcije, što je neshvatljivo. Takođe, srpskog generala Lazarevića, koji je odležao 14 godina zatvora za zločine počinjene na Kosovu, Srbija je dočekale kao heroja i organizovala državni prijem", rekla je Çitaku, piše portal "Indeksonline", prenois "kossev.info".

Čitaku je dodala da je na Kosovu 20 hiljada žrtava seksualnog nasilja koje još uvijek pate od ove vrste nasilja koje su nad njima izvršile srpske snage.

"Žrtve silovanja nisu uključene u rezoluciju UN. Želimo pravdu i želimo da vidimo krivce iza rešetaka", rekla je Çitaku.

Ona je kasnije okrivila Srbiju da, kako ona smatra, svaki put pokušava da izbjegne raspravu o ovoj istini.

Çitaku je dodala da kosovske manjine uživaju veća prava, za razliku od Srbije, gdje se Albanci u Bujanovcu i Medveđi suočavaju sa problemima.

Dodala je da je situacija drugačija nego što Srbija pokušava na Savjetu bezbjednosti da predstavi na svaka tri mjeseca čitanjem policijskih izvještaja.

Ona je tražila od Srbije da se izvini za svo zlo i patnje koje je prouzrokovala na Kosovu.

Ponovo je podsetila Srbiju da je Kosovo nezavisna i suverena država i da se to neće promjeniti.