Zabrinutost zbog nasilja

Ban Ki-moon u izvještaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribjegla kosovska opozicija.

Protekli period je obilježilo kontinuirano opozicijsko ometanje funkcioniranja kosovskog Parlamenta [EPA]
U New Yorku će večeras biti održana redovna sjednica Vijeća sigurnosti o Kosovu, na kojoj će biti razmotren izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu u proteklom tromjesečnom periodu.
Izvještaj će, kako se očekuje, predstaviti šef UNMIK-a Zahir Tanin.
Ban je u izvještaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribjegla kosovska opozicija, ocijenivši da je to doprinijelo odgađanju primjene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih općina.
Odlaganje se odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine, precizirao je generalni sekretar UN-a i ukazao kako dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih općina na Kosovu nisu ispunjeni u za to određenom vremenskom okviru.
On je istakao i kako cijeni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

Stabilna situacija

Ukupna sigurnosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu, uprkos nasilju tokom političkih protesta, navodi se u nacrtu izvještaja objavljenom na internetskoj stranici UN-a.
Protekli period je, kako se iznosi, obilježilo kontinuirano ometanje funkcioniranja kosovskog Parlamenta od strane opozicionih poslanika koji su protestirali dijelom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.
"Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mjesta u demokratskom društvu i mogu samo imati negativan uticaj na Kosovo“, upozorio je Ban.
On je istakao kako pokazivanje suštinske opredjeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu podrazumijeva i i brzu i odlučnu akciju u pravcu punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda, pozdravivši saopćenje holandske Vlade od 15. januara o tome da sjedište ove institucije bude u Hagu.
"Očekujem da svi učesnici djeluju efikasno u pravcu zaključenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.“, naveo je Ban.

Aneks Mogherini

Prioriteti UNMIK-a ostaju poboljšanje sigurnosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regiji, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izvještaju.
Uz izvještaj UN koji je pripremio Ban Ki-moon, objavljen je i aneks izvještaja visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini o djelovanju Eulexa u kome se navodi kako je u navedenom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primjenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.