Glasovima poslanika Skupštine Kosova

U trećem krugu sa 71 glasom poslanika Skupštine Kosova Hashim Thaçi je izabran za novog predsjednika Kosova. "Služiću svim građanima bez obzira na etničku pripadnost. Bićemo na usluzi svih kako bi izgradili novo Kosovo, evropsko Kosovo, kako bi snažnije radili na članstvu Kosova u NATO i EU i ojačali naše odnosne odnose za SAD-om", kazao je nakon izbora Thaçi

20:05 - Novi predsjednik Kosova Hashim Thaçi zahvalio se svima na podršci i dobijenim glasovima. "Radiću u korist zemlje i svih građana, poštujući Ustav, nezavisnost demokratskih institucija, red i zakon; služiću svim građanima bez obzira na etničku pripadnost. Bićemo na usluzi svih kako bi izgradili novo Kosovo, evropsko Kosovo, kako bi snažnije radili na članstvu Kosova u NATO i EU i ojačali naše odnosne odnose za SAD-om", kazao je Thaçi

19:50 - Kandidat PDK Hashim Thaçi izabran je u trećem krugu glasanja za predsjednika Kosova. Za njega je glasao 71 poslanik, pristalice Demokratske partije Kosova slave. Zakletvu će pred Skupštinom položiti 7. aprila.

19:05 - Hashim Thaçi nije izabran za predsednika Kosova ni u drugom krugu glasanja pošto nije uspio da obezbjedi potrebnih 80 glasova, odnosno dvije trećine glasova narodnih poslanika u skupštini. U toku je trei krug glasanja gdje je za izbor potrebna prosta većina ili 61 glas poslanika.

17: 35 - Hashim Thaçi u prvom krugu glasanja nije dobio potrebnih 80 glasova. U toku je drugi krug glasanja. U sali prisutno 81 poslanik.

17: 00 - U sali skupštine Kosova pririsutno 82 poslanika, glasa se za novog predsjednika Kosova.

16: 35 - Neuspio pokušaj aktiviranja suzavca. Obezbjeđenje privelo poslanicu Shqipe Pantina zbog pokušaja aktiviranja suzavca.

16:00 - Predsjedništvo Skupštine Kosova suspendovalo je još pet poslanika opozicije, među kojima lidera pokreta Samoopredjeljenje Visara Ymerija, te poslanika Albina Kurtija zbog ometanja današnje sjednice. Ukupno je suspendovano 11 poslanika opozicije.16:

15: 25 - Zbog ometanja rada sjednice Skupštine Kosova iz sale će biti udaljeni poslanici: Ismail Kurteshi, Pal Lekaj, Teutë Haxhiu, Time Kadriaj, Bali Muharremaj i Faton Topalli.

15:07 - Policija privela poslanika Baji Muharemija koji je aktivirao suzavac.
14:25 - Suzavac u parlamentu su aktivirali poslanici AAK Teuta Haxhiu i Faton Topalli. Ispred ministara u Vladi rasporođen je veliki broj pripadnika snaga sigurnosti i pripadnika opozicije.
14:17 - Nakon dvočasovne rasprave na sjednici Skupštine Kosova na kojoj se bira predsjednik bačen je suzavac a sjednica je prekinuta, za sada se ne zna na koliko.
Većina poslanika napustila je salu, dok se Visar Ymeri i Albin Kurti još uvijek nalaze u sali.
13:25 - Na sjednici skupštine na kojoj se bira predsjednik Kosova u toku je žustra rasprava poslanika vladajuće koalicije PDK i LDK i predstavnika opozicije.

Poslanik Inicijative za Kosovo Zafir Berisha rekao je da Hashim Thaçi ne bi trebalo da bude predsjednik Kosova jer želi da "Kosovo učini nefunkcionalnom državom u kojoj će da stvori Zajednicu Srpskih opština".

"Vi ste nas vašim akcijama doveli do Specijalng suda. Dijalog sa Srbijom je kulminacija zbog toga ne bi trebalo da bude predsjednik. Ti si šampion neuspjeha spoljne politike", rekao je Berisha.
Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Limaj, poručio je poslanicima da će ukoliko glasaju za predsjednika Kosova, biti odgovorni za dalje produbljivanje krize u zemlji. "Ako želimo da pronađemo rješenje, ovo je trenutak. Neka dođe do novih izbora i neka se tako potvrdi legitimitet ove institucije", kazao je on. 
Melihate Termkoli, iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, poručila je opoziciji da je Kosovo nezavisna država, priznali oni to ili ne. "Ne priznajete ni državu, ni simbole, niti ništa", kazala je ona tražeći od opozicije da ne ruše državu.
Donika Kadaj - Bujupi, šefica parlamentarne grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova, tražila je od Thaçija da saopšti šta je dodatno obećao Srpskoj listi kako bi dobio njihov glas. "Vi ste prošle godine radili u interes Srbije. A Srbija i dalje ima neprijateljsku poziciju prema Kosovu", poručila je ona.

Imeri: Thaçi se bira uz Vučićev blagoslov

Lider Samoopredjeljenja Visar Ymeri, tokom kratke pauze u radu Parlamenta, izjavio je da će opozicija koja je prisutna u sali protestvovati zbog mogućeg izbora Hashima Thaçija za predsjednika. On je kazao da Skupština nema demokratski legitimitet i legalitet da donosi takve odluke za Kosovo.
"S druge strane, jasno je da se Hashim Thaçi bira za predsjednika uz blagoslov Vučića", kazao je Ymeri.
Šef parlamentarne grupe PDK Adem Grabovci je rekao da Kosovo neće ustupiti ni pedalj svoje teritorije nikome. On je pozvao predstavnike opozicije da svoje nezadovoljstvo ne pokazuju nasiljem već da to iskažu kroz dijalog.

12:00 - Sa kašnjenjem od sat vremena počela je sjednica Skupštine Kosova za izbor predsjednika. Sada se u sali nalaze 104 poslanika iz svih političkih partija koje su predstavljene u Skupštini Kosova. Među odsutnim poslanicima nema četiri poslanika LDK-a, Vjosa Osmani, Hatim Baxhaku, Adem Salihaj i Shpejtim Bulliqi.

10:13 - Skupština Kosova danas bira predsjednika države, za koje su kandidovani Hashim Thaçi, aktuelni zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova, ujedno i lider Demokratske partije Kosova, i Rafet Rama, poslanik Skupštine iz iste partije.

Thaçi je kandidat vladajuće koalicije na osnovu sporazuma iz 2014, a njegovom se izboru protivi kosovska opozicija i to je jedan od razloga zbog kojih je pozvala svoje pristalice da i u srijedu izađu pred Skupštinu.

Pred Vladom i Skupštinom se inače od srijede nalaze demonstranti, koji su tamo u šatorima počeli neprekidne proteste protiv aktuelne vlasti.

Kako bi se izbegao mogući sukob Thaçijevih pristalica i demonstranata u slučaju izbora predsjednika, Thaçi je u četvrtak uveče pozvao svoje simpatizere da njegov eventualni izbor slave kod kuće, u krugu porodice.

Opozicija traži i ostavku Vlade zbog, kako navode, štetnih sporazuma sa Srbijom o Zajednici srpskih opština i Crnom Gorom o demarkaciji granice.

U srijedu tokom izbora predsjednika, poslanici mogu tri puta da glasaju za kandidate koji, prema ocjeni komisije za verifikaciju, budu ispunjavali ustavne krikriterijume da budu kandidati.

Za izbor predsjednika potreban je kvorum od najmanje 80 prisutnih poslanika koji glasaju tajnim glasanjem.

Ukoliko jedan od kandidata ne dobije 80 glasova, slijedi drugi krug kada je takođe potrebno 80 glasova.

U trećem krugu glasova, predsjednik može da se izabere sa 61 glasom.

U slučaju da Skupština u tri pokušaja ne uspije da izabere predsjednika, onda se Skupština raspušta i ide se u vanredne izbore u roku od 45 dana.

U slučaju da u Skupštini ne bude kvoruma, onda se ponovo iniciraju procedure za izbor predsjednika.

Aktuelnoj predsjednici Kosova Atifeti Jahjaga petogodišnji mandat ističe 7. aprila ove godine, a prema Ustavu Kosova, izbor novog predsjednika mora da se izvrši najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelnog predsjednika.