Zbog prevrtanja EULEX vozila

Policija Kosova pritvorila je u ponedjeljak portparola pokreta Samoopredjeljenje, Frashëra Krasniqija, a u utorak ujutru priveden je i šef parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, Glauk Konjufca.

Vijest je za RSE potvrdio Adonis Tahiri iz ove partije.

"Zvanično nemamo informacija zašto se to desilo, ali kako se prenosi u medijima, radi se o prevrtanju EULEX vozila (2009). Ta akcija je izvršena u znak nezadovoljstva na sporazum koji je EULEX potpisao sa Srbijom o policijskoj saradnji, čime je dopušteno uplitanje Srbije na Kosovu. Naši aktivisti se hapse dan prije velikog protesta, koji se održava u znak protivljenja instalacije Srbije na Kosovu a protiv jedne vlade koja radi na tome“, kazao je Tahiri.

On je dodao da je policija posetila domove nekoliko aktivista u cilju "širenja panike, njihovog pritvaranja, želeći tako da oslabi sutrašnje proteste".

S druge strane, policija je potvrdila akciju koja se sprovodi na osnovu zakonskih naredbi pravosudnih organa. Portparol policije, Daut Hoxha, nije htio da govori o imenima onih koji su privedeni do sada.