Različite sudbine

U toku 2015. godine na Kosovu je napušteno 46 djece. Prema zdravstvenim zvaničnicima za sada se u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova nalazi šestero napuštene djece koja imaju zdravstvenih problema.

Bajram Kelmendi, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je zaštita djece bez roditeljskog staranja pravni mandat Centra za socijalni rad.

"Tokom 2015. godine na terenu je zabilježeno 46 slučajeva napuštene djece bez roditeljskog staranja. Od tog broja, 37 su napuštena odmah po rođenju, dok je devetero djece ostalo bez roditeljskog staranja iz različitih razloga, bilo da se radi o smrti roditelja ili nečem drugom", kaže Kelmendi.

On govori o broju djece koja su prebačena iz prošle godine, kao i o njihovoj sudbini.

''Još uvijek postoje 96 napuštene djece koja su prenesena iz 2014. godine. 71 od njih su u hraniteljskim porodicama, 19 su u SOS kinderdorf i 6 su na Kliničko-univerzitetskom centru Kosova zbog zdravstvenih problema."

"Ovo je ukupan broj djece bez roditeljskog staranja, koji su pod zaštitom dežurnih organa, centara za socijalni rad na opštinskom nivou."

Hraniteljske porodice od Ministarstva rada i socijalnog staranja dobijaju po 150 eura mjesečno, kako bi se brinuli o djeci bez utočišta.

Direktorka Koalicije nevladinih organizacija za zaštitu djece, KOMF, Donjeta Kelmendi govoreći za Radio Slobodna Evropa, kao problem usvajanja djece spominje dugotrajne procedure.

"Nakon 21 dana boravka u bolnici, napuštena djece se šalju u utočišta, u hraniteljskim porodicama za napuštenu djecu ili u stambene ustanove kao što je kod nas SOSO sela za djecu".

"To traje do rješavanje njihovog statusa. Prema našem istraživanju, procedure usvajanja traju dugo, mnogo djece ostaju bez riješenog statusa, zbog raznih okolnosti, bilo porodičnih, kao dokaz očinstva DNK analizom, koja se ne može uraditi na Kosovu", kaže ona.

Donjeta Kelmendi kaže da djeca s posebnim potrebama su ona koja se najmanje usvajaju od strane građana Kosova, ali ovu djecu usvajaju najviše međunarodnjaci.

"Kod posebnih slučajeva procedura usvajanja se proširuje. Ima napuštene djece sa posebnim potrebama i ta djeca ostanu duže na listi čekanja i tu djecu usvajaju najviše međunarodnjaci", dodaje Donjeta Keljmendi.

A prema riječima službenika u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, na Kosovu je broj napuštene djece manji od zahtjeva za usvajanje.

Međutim, prema važećim propisima od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, dijete može biti usvojeno i van Kosova, u slučaju kada se sve mogućnosti za usvajanje djeteta na Kosovu pokušaju.