Na Merdaru se čeka i do 6 sati

Policija Kosova je obavjestila da su povećane kolone na granici zbog velikog priliva naših ljudi iz dijaspore koji na Kosovo dolaze za praznike.

U saopštenju policije stoji da je povećan broj službenika na graničnim prijelazima kako bi se izbjegle velike gužve.

"U cilju informiranja javnosti i naših sunarodnjaka koji putuju u domovinu, vezano za situaciju velikih gužvi i čekanja na nekim graničnim prijelazima Republike Kosovo (RKS) sa Srbijom (SRB), obavještavamo vas da su danas (13:00 časova) preko vikenda, uglavnom na prijelazima prilikom ulaska u zemlju stvorene kolone vozila sa različitim vremenima čekanja.

Policija Kosova je počela da radi sa povećanim brojem policijskih službenika na graničnim prijelazima, kako bi se ubrzala procedura granične kontrole te izbjeglo dugo čekanje i omogućilo građanima, našim sunarodnicima što brži prelazak granice. Informacije u 13:00 časova pokazuju da se na Merdaru (Podujevo) prilikom ulaska na Kosovo stvorila kolona u dužini od 2 kilometra, a čeka se od 4-6 sati u zavisnosti od priliva vozila.

Dok je na graničnom prijelazu na Bijela zemlja (Gnjilane) na ulazu na Kosovo, kolona negdje oko 300-400 metara i čeka se od 30 do 50 minuta.

No, na graničnom prijelazu Mutivode (kod sela Kečekol) na ulazu na Kosovo nema velikih čekanja, odnosno čeka se oko 15-20 minuta.

Što se tiče izlazaka sa Kosova prema Srbiji nema čekanja, kontrola traje samo 5 do 10 minuta.

Policija Kosova apeluje na sve građane da po mogućnosti koristite granične prijelaze gdje nema većih gužvi kako bi izbjegli predugo zadržavanje prilikom ulaska na Kosovo.