Ministar za evropske integracije, Bekim Çollaku, odgvorio je specijalnom predstavniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru, koji je predhodno izjavio da nije siguran da će građani Kosova moći da putuju bez viza i sljedeće godine. Çollaku kaže da Žbogareva izjava nije od važnosti, jer, kako je naglasio, vizna liberalizacija ne zavisi od njega.

Çollaku je na konferenciji za medije, iznoseći detalje o završnom izvještaju Evropske Komisije o procesu liberalizacije viza, iznio uvjeravanje da će početkom sljedeće godine, građani Kosova ući u Šengen zonu te je dodao da oko toga građani ne treba da brinu, prenosi Koha.net.
On je još kazao da posljednji izvještaj jasno pokazuje da su svi uslovi ispunjeni stopostotno obrazlažući to ocjenama koje su iznijete u septembru.
Çollaku je dodao da ukoliko bi došao neki ekspert, utvrdio bi da su ovih osam preporuka već ispunjene, ali da zbog ocjena koje su date u septembru izgleda da do toga nije došlo.
“Komesar je kazao jasno da je izvještaj pozitivan te da se očekuje da će početkom sljedeće godine krenuti sa drugim poslovima i da se priča oko ovoga završi”, rekao je Çollaku.
Što se kriterija o Demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, on je naglasio da se radi o uslovu koji se odnosi na monitoring, dok je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala proces koji traje i koji se ne treba uslovljavati viznom liberalizacijom.