Jordanski kralj Abdullah u Prištini

Napadi u Parizu pokazali su da je svijet suočen s ratom protiv čovečnosti, ISIS ne bira, ubija i muslimane jer takve nehumane grupe ne poštuju niti jedan zakon, rekao je danas u Prištini jordanski kralj Abdullah II, Ibn Al Hussein.

Svečanom ceremonijom ispred Skupštine Kosova u Prištini, nešto posle podneva, dočekan je jordanski kralj Abdullaha II, Ibn Al Hussein, koji je stigao u zvaničnu posetu Kosovu na poziv predsednice Kosova, Atifete Jahjage. Usledio je sastanak kosovske predsednice sa jordanskim kraljem i njihovo obraćanje medijima.

Kralj Abdullah II je izrazio zadovoljstvo ponovnim boravkom na Kosovu i njegovim postignutim vidljivim napretkom. On je kazao da Kosovo “igra značajnu ulogu za stabilnost ovog regiona” i obećao da će njegova zemlja, kao i mnogi drugi u svetu, nastaviti da podržavaju Kosovo u njegovim naporima da osigura bolju budućnost svog naroda.

“Možete uvek računati na moju podršku i podršku moje zemlje. Kosovo je evropska zemlja sa većinskim muslimaskim stanovništvom u vreme kada su i Evropa i islam pod udarom terorista i Kosovo održava najbolje vrednosti tolerancije i suživota”, kazao je kralj Abdullah II.

Jordanski kralj je istakao da užasni napadi na Pariz prošle nedelje pokazuju da se teroristički napadi ISIS-a i sličnih grupa mogu desiti bilo gde i bilo kad, te da se mora što pre reagovati protiv takvih grupa.

 “To su nezakonite, nehumane grupe, koje ne poštuju niti jedan zakon. Rekao sam predsednici da smo suočeni sa trećim svetskim ratom protiv čovečnosti i to je ono što nas sve veže. Nažalost, preko stotinu hiljada muslimana je ubijeno od strane DAESH-a (ISIS) u zadnje dve godine. Zbog toga moramo reagovati brzo kako bi odgovorili na ove pretnje bilo da se radi o ovom regionu ili o Africi i Aziji”, poručio je kralj Abdullah II.

On je istakao da Kosovo vidi kao partnera, koji je pružio jako dobar odgovor na ekstremizam.

Predsednica Jahjaga je rekla da je užasnuta brutalnim napadima na Pariz i žalosna zbog gubitka velikog broja nevinih ljudskih života.

“Svi smo pogođeni jer ovo nije bio napad na Pariz, to je bio napad na svaku slobodnu zemlju na svetu. Bio je to napad na vrednosti i slobode koje su osnove čovečanstva i osnove za društvo koje predstavljam.  Poraz ovih terorističkih mreža je izazov sa kojim se svako od nas mora suočiti. Važno je da se ovom pitanju posvete pažnja i resursi potrebni za njihovo uništavanje kako bi bili poraženi do kraja”, kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da Kosovo neće biti sklonište, niti tranzicioni put za ove elemente, te da će nastaviti da sarađuje sa međunarodnim bezbedonosnim organizacijiama i partnerima na rešavanju ovog pitanja. Kosovska predsednica je na kraju kazala da je Kosovo na pravoj strani istorije i da će čuvati vrednosti stečene s mnogo truda.