Reagovanje potpredsjednika Vlade

Potpredsjednik Vlade Kosova Bajram Gecaj reagovao je na izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića o tome zašto Kosovo ne treba primiti u Unesco, rekavši da je on bio dio režima koji je, kako je rekao, spalio 200 džamija i drugih objekata na Kosovu, piše prištinska Koha ditore.

Povodom Dačićeve izjave da bi prijem Kosova u Unesco bio samoubilački i apsurdan potez jednako kao kada bi neko predložio Islamsku državu za članstvo u toj organizaciji, Gecaj je rekao:
"Izjava ministra za spoljne poslove Srbije Ivice Dačića još jednom potvrđuje da ni on, ni srpska politika još ne mogu da se u potpunosti odvoje od zločinačke prošlosti Srbije. Dačić je bio dio režima u vrijeme kada je taj režim organizovano spalio preko 200 džamija i drugih kultnih objekata na Kosovu, zatvorio škole i fakultete na albanskom jeziku, oteo bogatstva kulturnog nasljeđa...", napisao je Gecaj u svom reagovanju.
Gecaj je rekao i da takve izjave srpskog ministra i potpredsjednika vlade još više otežavaju poboljšavanje međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

"Dok on sada pokušava izjednačiti jedan takav zločin koji su isplanirali i organizirali njihovi državni organi sa pojedinačnim nezadovoljstvom nekih pojedinaca na Kosovu, dakle sa nezadovoljstvom koje kosovske institucije ne samo da nisu organizirale već su učinile sve za njihovo sprječavanje i zaustavljanje", zaključio je Gecaj.