Fotografija koja je obišla svijet

Svjetski mediji objavili su fotografije koje su iz Preševa obišle svijet zahvaljujući novinarki BBC-ija Rana Manveen na kojima srpski policajac grli i toplo se smije sirijskom dječačiću, otkrivajući da se radi o 34-godišnjem Rexhepu Arifiju iz Preševa koji je pripadnik srpske policije još od 2002. godine, kada je i formirana multietnička policija u ovom dijelu Srbije.

Da se radi o Albancu otkrio je prethodno portal "titulli.com" na koji su se pozvali mediji u Prištini. Kolege Arifija opisuju kao osobu koja je "uz svog oca izrasla u veoma plemenitu osobu". Arifi je raspoređen na dužnost u mjestu Miratovac, prenosi portal "Kossev.info".

Ovaj policajac je za kratko vrijeme postao svjetski heroj, a Srbija 'konačno' jedan od rijetkih pozitivnih primjera u sada već pravoj lavini svjetskih napisa i medijskih izvještaja o teškom putu izbjeglica iz Sirije i Iraka koje mjesecima već masovno napuštaju ratom zahvaćen bliski istok i bježe u zapadnu Evropu. Na dugačkom i neizvesnom putu na kojima su mnogi izgubili i svoje živote, uključujući i djecu, ove izbjeglice se suočavaju i sa negostoprimstvom i nerazumijevanjem u zemljama kroz koje prolaze.

Srbija je upravo suprotan primjer kao stanica na kojoj "se njihova lica konačno ozare", dočekani "toplinom i tolerancijom", uz besplatno organizovanu zdravstvenu njegu, smještaj i hranu, kako su svjetski mediji ovih dana počeli da opisuju Srbiju i prenose izjave samih izbjeglica, među kojima i Rana Manveen.

Ova novinarka kanala 4 radija BBC-ja je sa grupom izbjegica putovala iz Grčke do Srbije i uz seriju fotografiju objavila i priču sa pozitivnim primerima dočeka izbjeglica u prihvatnim centrima u Preševu i potom u Beogradu.