Najrazorniji virus koji vlada

"Klijentelizam na Kosovu u poslijeratnom periodu je najrazorniji virus istinske demokratije i vladavine prava, jer je demokratija podlegla interesima", rekao je politički analitičar Belul Beqaj za list "Kosova sot".

Način kako funkcionira većina političkih partija na Kosovu, čak i zanemarujući u određenim trenucima i unutarnje zakonske regulative, kršenje statuta, što je unutarpartijski ustav, za klanovske i klijentelističke interese, prema mišljenju političkih analitičara, je štetno djelo, ubilački čin koji sprečava razvoj istinske demokracije u novoj državi Kosovo.

Poznavaoci političkih kretanja procjenjuju da takvo što daje sumornu sliku državnih institucija, na čijem je čelu rukovodstvo klanova i nedemokratskih interesnih grupa.

Politički analitičar Beluj Beqaj, u izjavi za list je kazao da je upravo u prilog funkcionisanju takve klijentele koja ne mari za poštovanje pravila unutarpartijske demokratske igre, funkiconišu i osvajaju većinu glasova na izborima, glavni politički subjekti u zemlji.

/Kosova Sot/