O trošku kosovskog budžeta

Organizacije veterana bivše OVK zatražile su da poginuli u sukobima sa makedonskim snagama bezbjednosti u Kumanovu 9. i 10. maja budu sahranjeni uz vojne počasti i o trošku kosovskog budžeta, piše danas dnevnik "Koha ditore".

U Ministarstvu Bezbjednosnih snaga Kosova nisu dali jasan odgovor na te zahtjeve.

Međutim, nezavisno od odluke vlasti, sahrana neće biti izvršena bez počasti pošto su se organizacije veterana za region "Dukagjinija" mobilisale da organizuju zajedničku sahranu za svih devet ubijenih, piše dalje dnevnik "Koha Ditore".

Oni takođe planiraju da podnesu zahtjev Ministarstvu da se obezbjede vojne počasti tokom sahrane. I pod uslovom da dobiju negativan odgovor, veterani planiraju da obuku svoje uniforme OVK čime bi, po njihovom mišljenju, sahrana ipak bila uz vojne počasti.

"Mi ćemo podneti zahtjev našoj vojsci. Ako ne odgovore, mi imamo veterane koji će obući svoje uniforme i bez počasti ih nećemo sahraniti", rekao je za dnevnik Avdilj Mushkolaj, predsjednik Udruženja veterana za region Dukagjinija.

Prema njegovim riječima, oni koji su ubijeni u Kumanovu su veterani, pošto su učestvovali u tri rata (na Kosovu, Makedoniji i na jugu Srbije).

"Organizovaćemo im zajedničku sahranu u Prištini ili bilo gdje, pošto su bili borci za iste ideale i mislimo da im treba organizovati zajedničku sahranu", kazao je Mushkolaj.

Izvor dnevnika u Vladi Kosova je rekao da će se o zahtjevima veterana odlučiti na najvišem nivou i da su male šanse da BSK bude dio protokola sahrane, pošto bi to imalo političke implikacije u odnosu na Makedoniju.

"Ponekad striktna primjena zakona može da ima posljedice. To je pitanje koje ne može da prođe bez implikacija u odnosima Kosova i Makedonije, zato o tome treba odlučiti na najvišem nivou", rekao je taj izvor.