Krvoproliće u najavi

Uz pratnju roditelja i socijalnog radnika deset maloljetnika je saslušano. Radi se o zakazanim tučama preko društvenih interenet mreža između grupa "Mosto-klinci" sa srpske i "Torcida-Trepča" sa albanske strane

Vršilac dužnosti komandira policijske stanice u Sjevernoj Mitrovici Goran Živković izjavio je danas da je bezbjednosna situacija u ovom gradu stabilna i da je policija proteklih mjeseci uspjela da spriječi zakazane tuče između maloljetnih Srba i Albanaca.

Živković je podnoseći izvještaj o radu Policije Kosova na sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica izjavio da je Kosovska policija predupredila neke incidente između maloljetnih lica albanske i srpske nacionalnosti.

Živković je naveo da je uz pratnju roditelja i socijalnog radnika deset maloljetnika saslušano i da im je određen nadzor i da se radi o zakazanim tučama preko društvenih interenet mreža precizirajući da se radi o grupi "Mosto-klinci" sa srpske i "Torcida-Trepča" sa albanske strane.

"U više navrata spriječili smo da dođe do sukoba i zadnjih mjesec dana nemamo međunacionalnih incidenata. Pojačali smo prisustvo prema Suvom Dolu, Bošnjačkoj mahali, prema glavnom ibarskom mostu i policija intezivnije prati lica koja se kreću u grupama ovim područjem", rekao je on.

Vršilac dužnosti komandira policijske stanice u Severnoj Mitrovici ocjenio je da većih i masovnih međuetničkih incidenata u gradu u ovoj godini nije bilo i da se može konstatovati da je bezbjednosna situacija u gradu stabilna. Živković je i naveo da je tokom ove godine u Sjevernoj Mitrovici za pet mjeseci registrovano ukupno 160 incidenata za koje je policija podnela prijave.

Živković je pomenuo neke od međuetničkih incidenata koji su se dogodili u sjevernom dijelu Mitrovice, poput napada na srpskog mladića koji je izboden nožem kada je grupa neidentifikovanih napadača prešla most na Ibru i utapanje u ovoj rijeci jednog albanskog tinejdžera. Za prvi slučaj je rekao da je istragu preuzela regionalna istražna jedinica i da prema njegovim saznanjima još uvijek nisu otkriveni napadači na sedamnaestogodišnjeg Srbina.

Kada je u pitanju utapanje albanskog mladića u Ibru koji se dogodio takođe tokom aprila, Živković je rekao da slučaj vodi EULEX. Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić apelovao je na građane da ako imaju neku informaciju, to podjele sa Kosovskom policijom, istakavši da ne može reći da je zadovoljan ili nezadovoljan radom policije.

"Ne možemo reći da smo zadovoiljni radom kosovske policije, ali ne možemo ni kritikovati njihov rad, jer ipak smatramo da su to ljudi profesionalci i vjerujem da će otkriti počinioce svih krivičnih djela", kazao je Rakić.