Godišnji izvještaj State Departamenta

Godišnji izvještaj o Kosovu kojeg izdaje Savjetodavno Vijeće sigurnosti ispred Biroa za diplomatsku sigurnost u američkom State Departamentu, opisuje ukupnu situaciju kriminala na Kosovu i prijetnju od strane regionalnog terorizma i sličnog međunarodnog kao i za većinu europskih zemalja.

"Kosovo je zabilježilo porast islamskog ekstremizma u posljednjih nekoliko godina", prenosi javna televizija navode iz izvještaja i nadalje daje brojku od 60 uhapšenih tokom 2014. godine pod sumnjom za umiješanost ili podrške borbi u Siriji i Iraku.

"Amerikanci su uopšteno dobrodošli, posebno od strane kosovskih Albanaca, ali mali dio njih može se smatrati anti-američki i anti-zapadno nastrojenim. Čak i neki kosovski Srbi nastavljaju da sa sumnjom gledaju na SAD zbog bombardovanja Srbije od strane NATO", kaže se u izvještaju.

Što se tiče građanskih protesta kažu da su oni regularni, većina mirnih i najčešći tokkom političkih tenzija. Među razlozima njihove organizacije su visoka nezaposlenost i nezadovoljstvo djelovanjem vlasti.

"Vetëvendosje, jedan nacionalistički politički pokret, često organizira proteste protiv vlade i međunarodnih organizacija na Kosovu, uključujući i SAD. Ovi protesti su u više navrata uključivali i fizičke prijetnje i nasilje", navodi se u izvještaju.

Za ulični kriminal, navodi se da je visok i dolazi zbog "nedostatka ekonomskih mogućnosti kao jedan faktor u takozvanom kriminalu raširenom na ulicama, sa krađama, otmicama torbi, posebno u Prištini, a na meti su najviše stranci, kuće (stanovi), biznisa i njiova vozila."

U izvještaju se dalje daje jednu šira slika putne i stambene infrastrukture, seizmičkih predviđanja, komunikacija i putovanja, tržišta hrane, zatim zločina u vezi sa drogom, radom i reakcijom policije, bolnica kao i informacija i drugih smjernica za američke državljane koji žive ili planiraju da dođu na Kosovo.