Protiv formiranja

Poslanica iz redova manjinske koalicije "Šest plus" u Skupštini Kosova, Duda Balje rekla je jučer u Čaglavici da ona neće glasati za formiranje Specijalnog suda.

"Nije formiran Specijalni sud ni za Srebrenicu, a sad se formira Specijalni sud na Kosovu", piše "RadioKim" prenosi list "Zëri".

Jedan od razloga što poslanica Balje neće podržati osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika OVK je što još uvijek nije formirana opština Rečane. Drugi razlog je, kako je rekla, što premijer Kosova izbjegava da primi na razgovor predstavnike bošnjačke zajednice.

"Nije formiran Specijalni sud ni za Srebrenicu, a sad se formira Specijalni sud na Kosovu. Ja ne kažem da oni koji su krivi ne treba da odgovoraju. Pravda je možda spora, ali stigne svakog, to je sigurno. Međutim, vrlo često nas zloupotrebljavaju zbog tog glasanja. Postoje momenti kada vas politički, glasovno iskorišćavaju i to vrijeđa".

Možda, kako kaže, to nije politički korektno, ali će Balje kao poslanica unutar parlamenta, iskoristiti taj momenat, ukoliko može.

"Rekla sam svima onima koji insistiraju da se za ovaj Specijalni sud glasa – sa mnom možete da razgovarate. Za mene je politika mogućnost razgovora i dogovora, ali ne nikako dan prije glasanja", kazala je Balje na konferenciji u Medija Centru u Čaglavici.