Možda početkom 2016.

Ambasador Kraljevine Holandije u Republici Kosovo Robert Bosch procjenjuje da su očekivanja da Evropa da liberalizaciju viza za građane Kosova u okviru ove godine nerealna i kaže da se u najoptimističnijem slučaju to može desiti početkom 2016. godine.

Bosch je već četiri i pol godine otkako je postao diplomata svoje zemlje u našoj državi, a od 2010. godine je vidio mnoge promjene na Kosovu, ne samo negativne, već i pozitivne. Međutim, on i dalje poručuje da je ostalo još mnogo posla za uraditi.

U intervjuu za list "KosovaPress", Bosch govori o stvaranju Specijalnog suda, za koji se očekuje da ima svoj ogranak, ili da u potpunosti bude smješten u njegovoj državi, za što kaže da postoji neka vrsta slaganja između Holandije i EU-a, e filijale, iako zvaničan zahtjev od institucija nisu došle na adresu ove države koja već ima tradiciju smještaja međunarodnih sudova.

Prema njegovim riječima, iako još uvijek nema ništa konkretno u tom smislu, očekuje se da će ova institucija biti operativna u toku ove godine.

Ambasadori Bosch je govorio i o talasu migracija koji je zahvatio zemlju posljednjih mjeseci 2014. godine i prvih mjeseci ove godine, rekavši da odlazak ljudi je natjerao evropske narode da razmišljaju šta se dešava sa ovim građanima, koji ovako bježe kada nemaju liberalizaciju viza, a šta će biti kada se okonča ovaj proces. Ovim je, prema njegovim riječima, oštećen imidž Kosova na međunarodnoj sceni.