Vlada usvojila nacrt dokumenta

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt dokumenta koji treba da ubrza proces akreditacije i priznavanja diploma diplomcima izmještenog Prištinskog univerziteta u Sjevernoj Mitrovici.

Iako kosovske institucije još uvijek ne priznaju diplome Prištinskog univerziteta sa sjedištem u Sjevernoj Mitrovici, ministar obrazovanja Arsim Bajrami izjavio je da je kosovska vlada danas usvojila nacrt dokumenta koji treba da ubrza proces akreditacije i da omogući zapošljavanje onih koji posjeduju diplome ovog univerziteta.
Ministar obrazovanja Kosova Arsim Bajrami je istakao da je nacrt dokumenta ne prejudicira automatsko priznavanje ovih diploma već je neophodna prethodna akreditacija Univerziteta.
"Ovaj Univerzitet mora prvo da se akredituje u Agenciji za Akreditaciju, a tek onda mogu da se verifikuju diplome. Nacrt dokumenta se bavi samo procedurama za prijavljivanje za posao, a možda je još jedan korak bliže podvođenju ovog Univerziteta pod zakonski okvir visokog obrazovanja. Zato mi podržavamo ovaj nacrt dokumenta, ali ističemo da je Univerzitet dužan da poštuje važeći pravni okvir Republike Kosovo kada je u pitanju akreditacija i priznavanje diploma," rekao je Bajrami.
Zamjenik premijera i ministar kulture Kujtim Shala je dodao da dokument ima značaj i kod zapošljavanja.
"Nacrt dokumenta ima za cilj da olakša pristup i mogućnosti zapošljavanja u javnim institucijama na Kosovu pripadnika manjinskih zajednica koji imaju diplome Univerziteta u Sjevernoj Mitrovici i da doprinese pronalaženju rješenja u skladu sa važećim zakonima na Kosovu," kazao je Shala.
Diplome izmještenog Prištinskog univerziteta ne priznaju se prilikom zapošljavanja južno od Ibra, što značajno umanjuje zastupljenost pripadnika srpske, ali i drugih nevećinskih zajednica u kosovskim institucijama.