Očekuje se procesuiranje u Skupštini

Vlada Kosova je usvojila nacrt zakona o prisluškivanju što dovodi do toga da isti bude procesuiran na usvajanje u Skupštini Kosova.

Ministar za evropske integracije, Bekim Çollaku, govoreći o ovom zakonu u petak na sastanku Vlade, rekao je da on reguliše važan aspekt nacionalne sigurnosti i nalazi se među prioritetnim vladinim zakonima i ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima.

Çollaku je dodao da Nacrt zakona o prisluškivanju je u skladu sa Ustavom i opštim načelima EU.

"Nacrt zakona predviđa zaštitu prava na privatnost, ličnih podataka i izvora novinara. To je važan instrument u rukama sigurnosnih institucija. Ne samo u zaštiti nacionalne sigurnosti, nego i na unaprijeđenju zaštite prava građana Kosova. Njime je jasno utvrđeno da samo sudskom odlukom se može ostvariti prisluškivanje", rekao je Çollaku.

Ministar za evropske integracije naglasio je da Nacrt zakona jasno definira osnovne principe za prisluškivanje, vrste prisluškivanja, proceduru za prisluškivanje, ograničenja na prisluškivanje, sistem prisluškivanja, načelo povjerljivosti prisluškivanja, sigurnost prisluškivanja, čuvanje i uništavanje podataka prisluškivanja.