Parlamentarna grupa 6+ podržala izvještaj premijera

Premijer Kosova, Isa Mustafa, predstavio je u četvrtak pred poslanicima Skupštine izvještaj o prvih 100 dana rada Vlade.

Mustafa je rekao da su postignuti značajni rezultati u mnogim oblastima. Program vladavine predviđa ublažavanje nezaposlenosti, podršku poljoprivrednicima, razvoj infrastrukture, internacionalizaciju sporta i bolje zdravstvene usluge, te strategiju za ekonomski razvoj. U oblasti vladavine prava, Mustafa je kazao da će se nastaviti sa borbom protiv korupcije i kriminala, prenosi program na bosanskom jeziku, Radio Kosovo 2.
Ćerim Bajrami, bošnjački poslanik ispred parlamentarne grupe 6+, izjavio je na sjednici da ova grupa podržava izvještaj premijera o radu vlade, te je izrazio očekivanja da će se u narednom periodu uzeti u obzir i zahtjevi manjinskih zajednica.
"Što se tiče naših specifičnih očekivanja od ove vlade, mi, predstavnici Bošnjaka, Turaka, Aškalija i Roma, iz parlamentarne grupe 6+, očekujemo da vlada i njena ministarstva što prije popuni svoj kabinet sa zamjenicima ministara iz nevećinskih zajednica, odnosno, iz naše parlamentarne grupe. Očekujemo, takođe, da se sva ministarstva pozabave zasebnim problemima pripadnika nevećinskih zajednica u Republici Kosovo, posebno sa našim zahtjevima za decentralizaciju, sa zahtjevima za poboljšanje stanja u obrazovanju na bosanskom i turskom jeziku, itd. Posebno očekujemo od vlade da se ozbiljno pozabavi i problemom malog broja zaposlenih pripadnika naših zajednica, odnosno službenika, u institucijama na centralnom nivou. Takođe, očekujemo i nastavak investicija u infrastrukturne projekte, u sredinama gdje žive pripadnici nevećinskih zajednica. Posebno očekujemo od Ministarstva poljoprivrede podršku poljoprivrednim proizvođačima u brdsko-planinskim područjima, što nije vezano samo za naše sredine, nego za sve sredine na Kosovu. Smatramo da su ova područja zanemarena u programu i planovima tog ministarstva", kazao je Bajrami.
Inače, opozicija je uputila oštre kritike na rad vlade. Poslanik iz pokreta Samoopredjeljenje, Glauk Konjufca, koji je inicirao interpelaciju o radu vlade, kazao je da su protesti i migracija građana dva neuspjeha ove vlade na početku mandata. On je predstavio 11 preporuka vladi koje su pripremile opozicione partije, među kojima je zahtjev da premijer i ministri sudjeluju sjednicama i da poštuju zahtjeve poslanika.