Istraga po izvještaju Dicka Martya

Portparol posebne radne grupe koja radi na istrazi mogućih ratnih zločina prema izvještaju Dicka Martya, Joao Souza izjavio je da su nadležni spremni da podignu optužnice kada bude formiran sud.

On je u izjavi za Radio Kosovo odbio da kaže ko konkretno može biti predmet optužnice.
"Dok naša istraga traje, bilo bi nepravedno da spekulišemo ili više govorimo o tome. Naša istraga se odnosi na utvrđivanje činjenica da li su neke ličnosti odgovorne za neki od zločina koji se iznosi u izvještaju Dicka Martyja", rekao je Sousa.
Prištinski mediji su i ranije spekulisali da su trojica aktivnih političara, nekadašnjih visokih rukovodilaca "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) "na meti" istražne grupe.
U julu prošle godine bivši glavni tužilac ove grupe Clint Williamson objavio je nalaze istrage i rekao da je ekipa pronšla ubjedljive dokaze da su određene ličnosti u visokom rukovodstvu OVK koristile elemente ove organizacije da bi vršili nasilje i da bi ostvarili političku moć i lično bogatstvo.
Početkom prošle nedjelje Vlada Kosova je Skupštini uputila prijedlog amandmana za izmjenu Ustava Kosova koji će omogućiti usvajanje posebnog Zakona o Specijalnom sudu koji će suditi za moguće zločine OVK koji su iznijeti u izvještaju izvjestioca Savjeta Evrope Dicka Martyja.
Predsjedništvo Skupštine Kosova je prijedloge amandmana dostavilo Ustavnom sudu koji treba da utvrdi da li su u saglasnosti sa Ustavom Kosova i da li dovode u pitanje ostvarivanje ljudskih prava i sloboda.
Procedura usvajanja amandmana počeće nakon mišljenja Ustavnog suda.