Dnevna štampa

Dnevna štampa na Kosovu se bavi mogućim povratkom Srba u institucije Kosova, kao i uslovima koji bi do toga doveli.

Dnevnik Koha ditore prenosi da bi formiranje Specijalnog Suda za ratne zločine OVK moglo da vrati Srpsku u Skupštinu Kosova, dok Zëri tvrdi da toga neće biti bez Zajednice srpskih opština.
A i jedan i drugi dnevnik navode da bi sve moglo biti jasnije nakon sastanka srpskih predstavnika s direktorom Kancelarije za Kosovo Markom Đurićem koji se najavljuje za srijedu.
Izvori Kohe su rekli da se ne očekuje da Lista Srpska ugrozi odluku o Specijalnom sudu, za koju su u parlamentu neophodni i njihovi glasovi.
Lista Srpska je, naime suspendovala učešće u radu Skupštine 3. februara kada je premijer Kosova razriješio ministra Jablanovića zbog uvredljivih izjava.
Zvaničnici Srpske, međutim, za sada nisu potvrdili da li bi izglasavanje odluke o Specijalnom sudu moglo da ih vrati u Skupštinu, a lider Građanske inicijative "Srpska" za Kohu jer izjavio da će u narednim danima biti više informacija o aktivnosti Liste Srpska.
Lista Srpska, naime, zajedno s poslanicima i gradonačelnicima srpskih opština u srijedu će organizovati sastanak u Gračanici s direktorom kancelarije za Kosovo Markom Đurićem kada će biti donijeta odluka o budućem učešću Srba u kosovskim institucijama.
"Šanse su realne da će Lista Srpska da se vrati u vladu prije zajedničke sjednice vlada Kosova i Albanije u Tirani", rekao je izvor prištinskog dnevnika, a ta je sjednica planirana za kraj marta.
Kad je riječ o izglasavanju odluke o oružanim snagama Kosova, Koha piše da je tu stav srpske zajednice neizvjesan, te da bi već sada trebalo tražiti alternative.
Dren Doli iz Grupe za pravne studije je rekao da ovo pitanje može da se riješi zakonom o OSK, te da za njegovo usvajanje nije potrebno mijenjati pojedine odredbe Ustava, odnosno donositi ustavne amandmane, a u tom slučaju ni glasovi Liste Srpska nisu presudni.
"Nakon okončanja nadgledane nezavisnosti omogućeno je da buduća vojska Kosova poveća vojne kapacitete i da se promijeni i njen naziv. Nema nijedne prepreke za to", smatra Doli.
On objašnjava i da su ustavni amandmani u prošlom sazivu Skupštine traženi kao sredstvo da kosovski Albanci priznaju produženje rezervisanih mandata za nealbanske zajednice time što bi naziv Bezbjednosne snage Kosova bio premienovan u Oružane snage Kosova", prenosi dnevnik Koha Ditore na naslovnoj strani.
Dnevnik Zëri danas se bavi osnivanjem Zajednioce srpskih opština, pa podsjeća da je koalicioni sporazum PDK-LDK sa Listom Srpska predvidio tri do pet mjeseci da formiranje ZSO, ali napominje da je to nemoguće sporvesti "sve dok srpska strana ne bude sprovela Briselski sporazum".
Pod tim se podrazumijeva prije svega uklanjanje paralelnih srpskih struktura koje djeluju na sjeveru Kosova.
Istovremeno srpski mediji izvještavaju da je jedan od uslova za povratak Liste Srpska u kosovske institucije upravo formiranje ZSO, a Zëri takođe najavljuje sastanak s Markom Đurićem u srijedu.
Zamjenik ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj, međutim, izjavio je da prije nego što se razgovara o ZSO treba da se desi "ozbiljno sprovođenje prethodnih postignutih sporazuma između kosovske i srpske strane u Briselu".
On je dodao i da je u skladu sa obavezama kosovska vlada sačinila nacrt statuta za ZSO, a kad je riječ o povratku Srba u kosovske institucije, naveo je da su kontakti stalni i da vjeruje da ove nedjelje "može biti pomaka u pravcu njihovog povratka".
Opozicija na Kosovu je zabrinuta u vezi sa statutom ZSO, a visoki zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kaže da je problem u tome što se ne zna da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja, da li će imati olakšavajuću okolnost kao Asocijacija kosovskih opština ili će imati dodatnu ulogu koja se vezuje sa formiranjem novih fondova, otvaranjem predstavništava na cijelom Kosovu…
Obje ove teme, koje su zauzele naslovne strane vodećih prištinskih dnevnika danas, politički analitičar Artan Muhaxheri sumirao je stavom da je "za očekivati da će Lista Srpska uslovljavati povratak u kosovske institucije osnivanjem ZSO", uz opasku da problem definisanja okvira te zajednice i dalje ostaje problem.
Kosovski analitičar i bivši jugoslovenski funkcioner Azem Vllasi ima za ova pitanja mnogo "jednostavnije rješenje". On, naime, smatra da Priština treba da ignoriše Listu Srpska jer je ona po njemu "pogrešno shvatila svoju ulogu transformišući se u politički instrument Srbije".
"Kosovske institucije treba da ignorišu listu Srpska i da je više ne maze. Mi pridajemo mnogo značaja toj listi, a ona maksimalno zloupotrebljava tu spremnost Vlade Kosova," rekao je Vllasi za list Epoka e Re.