Ilustracija

Malo ko je vjerovao da će novorođenče po imenu Izet pobijediti u borbi za život. Ljekari na Ginekologiji ga održavaju u život u inkubatoru. On je anemičan. Porodica iz Mališeva, koja je sa velikim iščekivanjem dočekala rođenje djeteta, već tri mjeseca se bori sa problemima.

Nada se gubila. Postojala je samo jedna mogućnost. Ona je bila finansijski neodrživa. Beba će opstati samo ako u inostranstvu bude izvršena komplikovana hirurška intervencije na srcu bolesnog Izeta.
Javni zdravstveni sistem ne podržava ovu operaciju. Ozdravljenje u inostranstvu zahtijeva dugotrajnu administrativnu proceduru u Ministarstvu zdravlja. Sretna su bolesna djeca koja se nalaze na vrhu liste. Finansijskih sredstava nema za sve.
Međutima, sudbina nije sasvim okrenula leđa anemičnoj bebi na Ginekologiji. Posjeta jednog američkog oficira klinici će promijeniti život porodici iz Mališeva koja je u nevolji.
"To je bio slučaj, kako da kažem...", govori Mazllum Belegu, predstavnik za Kosovo međunarodne organizacije "Gift of Life", a zatim nastavlja da opisuje stanje novorođenčeta: "Izet je rođen sa srećom u nesreći".
Vojnik SAD-a je u pismu zamolila izvršnog direktora "Gift of Life International", Roba Raylmana, da pomogne u spašavanju života kosovskog dječaka. Dvije hirurške intervencije na srcu su koštale 60.000 eura u Italiji. Belegu opisuje detalje u inkubatoru.
/ Koha Ditore /