Sjever Kosova

Na sjeveru Kosova svakog radnog dana na snazi su tročasovne redukcije električne energije, čiji je cilj da se građani primoraju da plaćaju struju koju većina u ovom dijelu Kosova ne plaća više od 15 godina.

Tročasovna isključenja električne energije sprovode se po tzv. trafo-zonama, a ukoliko ova nepopularna mjera ne bude dala rezultat, nadležni iz Elektridistribucije u Mitrovici najavljuju uskoro i selektivna isključenja neredovnih platiša.
U ovom preduzeću koje je dio Elektroprivrede Srbije kažu da su potrošači na sjeveru Kosova u obavezi da počnu da izmiruju račune za utrošenu električnu energiju počevši od 1. januara 2015. godine, a da će se o sudbini zaostalog duga odlučivati na "višem nivou".
Direktor Elektrodistribucije u Sjevernoj Mitrovici Slobodan Vukadinović kaže da su u ovom preduzeću bili prinuđeni da sprovode isključenja po trafo-zonama, jer se potrošači nisu odazvali na apele da plaćaju električnu energiju od 1. januara ove godine.
On se izvinio onim potrošačima koji plaćaju električnu energiju, a koji su takođe kao i neplatiše pogođeni redukcijama struje, ističući da su bili prinuđeni na takav radikalan potez kako bi građani shvatili da struju koju dobijaju moraju da plaćaju kao i svaku drugu robu.
Vukadinović je najavio da će nakon isključenja po trafozonama uslijediti i selektivna isključenja onih koji ne plaćaju električnu energiju. 
On je dodao da se od potrošača traži da izmire račune koji im stižu od 1. januara 2015. godine, a da će o zaostalom dugu iz ranijeg perioda odlučivati nadležne državne institucije i EPS.
Procenat naplaćenih računa za električnu energiju na sjeveru Kosova je veoma nizak i kreće se oko 15 odsto, među neplatišama su institucije Kosova, neka od preduzeća koja su u državnom vlasništvu, kombinat Trepča i građani.
Policija Kosova Elektrodistribuciji u Sjevernoj Mitrovici duguje na ime neizmirenih računa za utrošenu električnu energiju preko 4,6 miliona dinara, oko pet miliona duguje sud u ovom gradu, a Pritvorni centar je dužan oko šest miliona dinara.