Ambasador SAD u Srbiji posjetio Kosovo

Ambsador SAD u Srbiji Michael D. Kirby posjetio je danas sjedište Kfora u Prištini, gdje je razgovarao sa komandantom mirovnih snaga italijanskim general-majorom Francescom Paolom Figliuolom.

Tokom posjete kampa "Film City", američki ambasador Kirby razmjenio je sa italijanskim generalom mišljenje o mnogim pitanjima vezanim za najnoviji razvoj bezbjednosne i socio-ekonomske situacije na Kosovu, navodi se u saopštenju Kfora. 
Kirby je istakao da je Kfor imao ključnu ulogu u nepristrastnom obezbjeđivanju sigurnog okruženja u korist svih građana na Kosovu. 
Takođe je istakao da srpske vlasti imaju visoko mišljenje o Kforu, kojeg smatraju glavnim elementom stabilnosti na Kosovu, kojom se pospješuje ukupna bezbjednost na Balkanu.
Kirby i Figliuolo su ukazali i na pozitivan napredak postignut u saradnji između Kfora i drugih institucija koje doprinose bezbjednosti u regionu.
Komandant Kfora izrazio je zahvalnost za doprinos i podršku SAD, podvukavši profesionalizam i posvećenost američkih vojnika od 1999. kao dio Kfora. 
Trenutno pri Kforu ima 700 američkih vojnika, koji predvode multinacionalnu borbenu grupu sa sjedištem u kampu "Bondstil", kao i snagama koje su dio štaba Kfora u Prištini. 
Sastanaku u bazi Kfora prisustvovala je i ambasadorka SAD u Prištini Tracez Ann Jacobson, navodi se u saopštenju na sajtu Kfora.