Trepča je bogastvo Kosova

Trepča je bogastvo Kosova i o njoj se neće pregovarati sa Srbijom, izjavio je Hashim Thaçi nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije i dodao da je cilj jučerašnjih izmjena zakona o restrukturiranju preduzeća stabilizacija ovog preduzeća.

"Mi smo juče doneli poseban zakon u skupštini Kosova kojim smo zamalo izvukli Trepču iz stečaja i dobili smo na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan. O pitanju Trepče se ne neće pregovarati sa drugom zemljom (Srbijom), jer je Trepča bogatsvo Kosova", rekao je Thaçi nakon današnjeg sastanka sa šefom diplomatije Austrije, Sebastianom Kurzom.

Kosovski ministar spoljnih poslova je sa austrijskim kolegom razgovarao o narednim koracima koje će Kosovo preduzeti na putu evropskih integracija, i podršci koju će dobiti od Austrije u postupku podnošenja zahtjeva i učlanjenja Kosova u Savjetu Evrope.

"Razgovarali smo o svemu onome što je neophodno uraditi kako do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prvoj polovini ove godine i našim daljim koracima kako bi primjenili sve kriterijume i standarde za viznu liberalizaciju. Mi ćemo maksimalno raditi na bilateralnim odnosima sa Austrijom, jer je to država koja ima jako međunarodno priusustvo na Kosovu, kako u KFOR-u i EULEX-u, tako i u svim drugim međunarodnim organizacijama” rekao je Thaçi i dodao da je neophodno ohrabriti ulagače iz Austrije iz oblasti hidro-energetike u kojoj imaju dosta iskustva i uspjeha.

Najveće angažovanje Austrije je u oblasti privrede, jer trenutno na Kosovu posluje 17 preduzeća, ali je i razvojna saradnja ono što je bitno promenuti kroz projekte tvininga, posebno u oblasti pravosuđa i privrede.

Sebastian Kurz je rekao da su tri oblasti važne za dalji napredak Kosova.

"Jedan je dijalog Beograda i Prištine, i meni je drago što će se 9. februara održati nastavak pregovora, i smatramo da je veoma značajno da se sporazum iz 2013. godine počne primjenjivati. Druga oblast je sprovođenje neophodnih reformi u oblasti privrede i borbe protiv korupcije, a to je značajno kada govorimo o privlačenju stranih ulagača. Treća stavka je borba protiv ekstremizma, stoga je veoma značajno da svi u Evropi budemo ujedinjeni protiv ove vrste radikalizma. Austija će svakako nastaviti da pomaže u reformisanju vašeg kursa u smjeru evropskih integracija", rekao je on.

Thaçi je rekao da je Kosovo lider u regionu kada je riječ o borbi protiv ekstremizma i najavio nultu toleranciju prema ekstremističkim i radikalnim organizacijama

On je dodao da od narednog sastanka Beograda i Prištine očekuje zaključivanje sporazuma o pravosuđu.

"Danas imamo Srbe sa sjevera i u Skupštini i u Vladi Kosova, a organizovanje izbora na sjeveru je direktan rezultat Briselskog sporazuma. Pozitivna kretanja se ogledaju, kako u pogledu kretanja robe i ljudi, tako i u pogledu učešća Srba u policiji koja radi prema kosovskim zakonima. Za nas je sada prioritet pravosudni sistem, kako bi na sjeveru profunkcionisali red i mir", rekao je ministar spoljnih poslova Kosova.

Thaçi je izrazio očekivanje da, ukoliko dođe do postizanja sporazuma o pravosuđu, pregovarača i posrednika daju nove prijedloge i ideje, kako primeniti do sada postignute sporazume. On je podvukao da je najvažnije da postoji dobra volja obje strane i predanost Brisela da se nastavi sa procesom pregovora.

Marko Lekić, RTK2