Osporavanje vlasništva nad Trepčom

"Premijer Srbije i ministri diskriminatorske akte i zakone iz vremena Slobodana Miloševića koriste kao argumente u osporavanju vlasništva Kosova nad Trepčom", ocjenio je poslanik Demokratskog saveza Kosova Muhamed Mustafa.

Mustafa, koji je i profesor ekonomije, naveo je da je današnja konferencija za medije u Vladi Srbije o Trepči jedan u nizu blefova vlasti u Srbiji. 
Kako piše portal Koha.net, Mustafa je rekao da Srbija svojom imovinom smatra i cijelo Kosovo, ali da je ono danas slobodno i nezavisno. 
"U pregovorima o statusu Kosova i rješenju Martija Ahtisarija je nedvosmisljeno utvrđeno da sva imovina u okviru granica Kosova pripada Kosovu i to rješenje do sada ima podršku 108 država koje su ga priznale", kazao je Mustafa. 
Mustafa, koji je u vrijeme bivše SFRJ bio ministar za ekonomska pitanja u Vladi Anta Markovića, rekao je da i po ustavu SFRJ Srbija nije imala nikakve ingerencije nad Trepčom niti drugom imovinom na Kosovu. 
"Sada se ne stide da argumente crpe iz onoga što je uradio režim (Slobodana) Miloševića koji je u suprotnosti sa svim ustavnim normama tog vremena i međunarodnim normama okupirao i Trepču i sve institucije i preduzeća, stvorio fantomske fondove i silom pridodao Trepču, stvarajući tako fiktivni Fond u Trepči", rekao je Mustafa. 
On je dodao da treba uzeti u obzir Zakon o kosovskoj poverilačkoj agenciji i druga akta koja su poslije 1999. godine donijeta na Kosovu. Mustafa je istakao da su najveći kreditori u Trepči sami radnici sa 500 miliona eura na ime izgubljenih plata zbog udaljavanja sa posla u vrijeme Miloševića. 
"To treba da plati Vlada Srbije, kao što treba da plati i kredite koji su trebali da budu plaćeni devedesetih godina prošloga vijeka, kada je okupirala kosovska preduzeća i koristila ih", kazao je Mustafa. 
Premijer Isa Mustafa je na konferenciji za novinare u petak izjavio da će se realna potraživanja kreditora razmotriti prema međunarodnim standardima, a u saopštenju sa sjednice Vlade se ističe da će ta potraživanja i ponuđene dokaze razmatrati poseban međunarodni tribunal.