Novi premijer danas preuzima dužnost

Novi premijer Isa Mustafa danas će zvanično preuzeti tu dužnost od Hashima Thaçija, a mediji na Kosovu prenose da će kabinet novog premijera tokom naredne četiri godine koštati 17.5 miliona eura, prenosi "Zëri".

Samo plata premijera, trojice njegovih zamjenika, 21 ministra, 50 zamjenika ministara, političkih savjetnika, koštaće kosovski budžet tokom četvorogodišnjeg mandata preko 17.5 miliona eura.

Nova Vlada Kosova kojom će od danas upravljati Isa Mustafa, biće veliki teret za kosovski budžet. Plata vladinog kabineta u koji ulaze premijer, trojica zamjenika premijera, 21 ministra, 50 zamenika ministara, zajedno sa pratećim osobljem tokom četvorogodišnjeg mandata će dostići iznos od čak 17.5 miliona eura.

Razlog za to je što je samo godišnja plata premijera Mustafe oko 17,300 eura, a godišnja plata ministra se kreće od 15 do 17 hiljada eura, dok godišnja plata zamjenika ministara dostiže oko 13 hiljada eura.

Kada se ovim troškovima dodaju i plate pratećeg osoblja, tačnije oko 170 političkih savjetnika, oko 190 zaposlenih u kabinetima i oko 60 vozača kao i ostali troškovi, cijena izvršne vlasti Kosova prelazi cijene ostalih vlada u regionu.

Predstavnici opozicionih partija kao i civilnog društva su kritikovali PDK i LDK zbog velikog broja ministara, rekavši da koriste vladu za zapošljavanje članova njihovih političkih partija.