Hashim Thaçi rukovodilac

Publicista Veton Surroi ocijenio da predsjednica Atifete Jahjaga, odlazeći premijer Hashim Thaçi i predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani čine "trougao banalnosti".

Surroi za dnevnik "Koha ditore" navodi da je lider Demokratske partije Kosova Thaçi "rukovodilac tog trougla u svim aspektima".
U trenutku kada se na Kosovu druge nedjelje juna formirala postizborna koalicija sa dovoljnom većinom ne samo da vladaju nego i da smjene vladu, Thaçi se vratio jednoj od fundamentalnih filozofskih političkih postualata a to je "okupiranje".
"Onako kako je radio nakon juna 1999. godine sa filozofijom okupiranja srpskih stanova, lokala i kuća da bi tražio kompenzaciju kada se ti stanovi, lokali i kuće budu prodavali kupcima sa novcem u rukama (jedna vrsta samoproklamovane takse za "održavanje" ili "povjerenje") tako Hashim Thaçi smatra i vlast", naveo je Surroi.
Thaçi, dodaje publicista, smatra vlast okupiranim stanom koji, ako ne može da zadrži, daće ga za razmjenu i kompenzaciju.
"Otuda i njegovo insistiranje (kao i Flore Brovine i svakog drugog političkog papagaja koji prenosi poruku PDK) da nema rješenja bez dogovora sa PDK ima za cilj da putem tog dogovora Thaçi stigne na mjesto Atifete Jahjage", ocjenjuje Surroi.
Komentarišući poteze Jahjage, "drugog ugla trougla banalnosti", on primjećuje da je kosovska predsjednica doživjela "dramatičnu evoluciju" tokom posljednjih šest mjeseci.
"Do junskih izbora držala je neku ravnotežu jer što je manje pričala poštovanje prema njoj bilo je veće. Poslije junskih izbora pred njom su bila dva puta: prvo, da igra ulogu predsjednice Kosova i da prednost koaliciji koja predstavlja većinu; i drugo, da se transformiše u advokatsku kancelariju Thaçija i da Ustavnom sudu šalje pitanja: "da li ćete mi reći kako da mislim", navodi Suroi.
Prema njegovom mišljenju, Jahjaga je posljednjih mjeseci išla u drugom smjeru i "sada je njena kancelarija postala kao ona kancelarija koju u problematičnim zemljama igra misija OEBS".
"Znači, kao paralelna šefica OEBS, Jahjaga pretenduje okuplja političke lidere na jednom neutralnom mjestu (da im pruži okrugli sto, kako kažu u OEBS) i da ih ostavi da se sami dogovore. Naravno, rješenje će se naći ponavljanjem banalnog trougla Kosova, po odluci Ustavnog suda, koji je treći ugao trougla", kaže poznati publicista.
Kako primjećuje, Ustavni sudija Enver Hasani, pored toga što će ući u historiju po ekstremno neozbiljnim odlukama, u historiju će ući i po tome što stvara "pravne nonsens situacije".
Posljednji pravni nonsens ovog suda je, prema njegovoj ocjeni, formiranje jedne "nove manjine u ustavnom sistemu koju treba zaštititi".
Kako objašnjava Suroi, odlukom Ustavnog suda na pitanje Jahjage, iako je koalicioni blok u jednom trenutku imao potencijal da dobije dvije trećine skupštinskih poslanika, funkcija predsjednika Skupštine "pripada predstavniku manjine, albanske manjine to jest PDK".
"Odluka suda i Enver Hasani ne kažu ono što kaže Ustav - da pravo nominovanja ima PDK. Odluka i Enver Hasani kažu da Ustav obavezuje poslanike Skupštine Kosova da biraju predsjednika Skupštine iz redova PDK. I time se PDK kao partija pretvara u manjinsku kategoriju koju treba zaštititi vandemokratskim mjerama 'pozitivne diskriminacije'", zaključuje Surroi.