Zbog

Dvije marketinške agencije i tri kandidata za poslanika u Skupštini Kosova mogli bi da završe na sudu zbog političkog agitovanja putem SMS poruka u toku predizborne kampanje, kažu iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

U toku predizborne kampanje česte su bile sms poruke koje pozivaju na glasanje za određenog kandidata ili partiju. Zbog ovakvog političkog marketinga podneto je 77 žalbi Agenciji za zaštitu ličnih podataka, prenosi RTK2.

Mentor Hoxhaj, zamjenik glavnog nadzornika Agencije za zaštitu ličnih podataka, kaže da je u više slučajeva bilo kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka.

“Dva su prava prekršena. Prvo, nije dozvoljeno da vam pošu sms poruku ako nemaju vašu saglasnost. Drugo, potrebno je da vi imate mogućnost da se izjasnite da više ne želite da primate takve poruke”, kaže Hoxhaj.

Agencija je do sad prihvatila 45 žalbi, od kojih je 36 zbog poruka Demokratske partije Kosova i njihovih kandidata. Ipak, kako je Agencija utvrdila, najveću odgovornost ne snose ni političke partije, niti mobilni operateri, već marketinške agencije koje su posredovale.

“U okviru kršenja zakona biće procesuirane dvije marketinške agencije. One su sa mobilinim operaterima, partijama ili kandidatima potpisale ugovore po kojima od njih preuzimaju obavezu da poštuju gore pomenuta prava”, dodaje Hoxhaj.

Na sudu bi mogla da završe i tri kandidata za poslanike, ukolko Agenciji ne dostave dokaze da su imali pristanak svakog pojedinca kome su slali poruke, jer su sa marketing agencijom potpisali ugovor kojim su na sebe preuzeli tu odgovornost.

Inače, za ovakva kršenja privatnosti predviđene su novčane kazne.