Akcija EULEX policije

EULEX policija pretresla je rano jutros porodičnu kuću Radovana Radića iz Zubinog Potoka, koji je osumnjičen za ubistvo kosovskog policajca Envera Zymberija 2011. godine. Osumnjičeni nije pronađen.

Radovan Radić je jedan od šestorice Srba osumnjičenih za ubistvo Envera Zymberija tokom sukoba oko graničnog prijelaza Brnjak na sjeveru Kosova.

Policajci EULEX-a došli su sa šest vozila, razbili vrata na kući u kojoj je bila samo majka optuženog.

Za Radićem i ostalim osumnjičenima Interpol je raspisao potjernicu na zahtjev EULEX-a i kosovskog tužilaštva.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović je rekao da su mještani uznemireni povećanom aktivnošću EULEX-a, čije prisustvo posljednjih dvadesetak dana "iritira mještane", prenosi RTK2.

Vulović je ocijenio da je na djelu "politički pritisak i demonstracija sile u saglasnosti sa Prištinom".

"Već dvije godine zahtjevamo od nadležnih u EULEX-u da sva lica koja se nalaze na potjernici u prisustvu advokata daju izjave, jer nemaju od čega da se brane", rekao je on.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je potvrdila da je "rano jutros Operativna grupa za Mitrovicu, zajedno sa EULEX-ovom policijom, sprovela operaciju u Zupču kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova u vezi sa Interpolovom potjernicom za 32-godišnjom osobom" i da osumnjičeni nije pronađen.

"Ova operacija, sprovedena kao dio tekuće istrage u vezi sa ubistvom, uključuje krivična djela teškog ubistva, teškog ubistva u pokušaju, neovlašćenog vlasništva, kontrole, posjedovanja oružja, kao i ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti", rekla je Gudeljević.