Imamo samo jednu opciju

"Imamo samo jednu opciju - a to je da blisko sarađujemo sa SAD-om, sa EU i da formiramo Specijalni sud koji će biti pod jurisdikcijom Kosova", rekao je premijer Thaçi, piše današnja "Koha Ditore".

"Moja sugestija i savjet je da ni u jednom trenutku ne treba da postoji nikakav prostor da se umiješaju ili da se ostvare ruske aspiracije da se u taj proces uključi Savjet bezbjednosti. To bi imalo katastrofalne posljedice", dodao je Thaçi.
 
Premijer Hashim Thaçi je prekinuo ćutanje u vezi Specijalnog suda koji bi trebalo da sudi osobama odgovornim za najstrašnije zločine za koje se tvrdi da ih je počinila Oslobodilačka vojska Kosova u periodu od 1998. do 2000., a koji su zabilježeni u izvještaju senatora Dicka Martyja.

Rekao je da je njegovo formiranje nepravda prema Kosovu ali je i dodao da je neophodno da Skupština glasa za ovaj međunarodni pravosudni mehanizam.

U Martyjevom izvještaju koji inkriminiše OVK je pomenut i sam Thaçi, ali je premijer rekao da je čitav izvještaj spekulacija. On kaže da duboko vjeruje da je vođen čist i pravedan rat.

Govoreći u intervjuu za list "Koha Ditore", premijer je objasnio da je potrebno formirati ovaj sud da bi se Kosovo očistilo od tvrdnji koje se pominju u istrazi.

Po njegovim riječima, ako kosovske vlasti ne donesu odluku o sudu, onda će to pitanje preći na Savjet bezbjednosti UN. A taj scenario bi po riječima prvog čovjeka Vlade bio razoran za Kosovo, jer bi kako je rekao, onda bio formiran Tribunal koji bi funkcionisao van jurisdikcije Kosova a i sjedište bi mu bilo van Kosova.

Thaçi je govorio i o evropskoj misiji za vladavinu zakona na Kosovu, budućim izborima i o događanjima unutar njegove partije.

Govorio je o najnovijim odlukama i obećao da lista kandidata za poslanike njegove partije neće sadržati imena osoba koje su pod istragom.