Poznavaoci ekonomskih pitanja upozoravaju

Formiranje fonda za privredni razvoj Kosova novcem od privatizacije i za penzije poznavaoci ekonomskih pitanja vide kao opasnost. Oni su skrenuli pažnju šefu Vlade Hashimu Thaçiju da ne dovodi u opasnost novac građana radi političkog marketinga, prenosi ”Tribuna”.

Novac od privatizacije vide kao alternativni izvor za obnovu privrede šest godina poslije osamostaljivanja Kosova.
Očekuju da se tom novcu dodaju i prilozi donatora i druga sredstva iz alternativnih izvora, a prvi čovjek Vlade Kosova Hashim Thaçi je rekao da će se sav taj novac sliti u investicioni fond ” za razvoj privrede, izgradnju i stvaranje radnih mjesta”.
Ali poznavaoci ekonomskih prilika su drugačijeg mišljenja u vezi potrebe za formiranje tog fonda. Neki ocjenjuju najavu kao nerazumnu, jer je ista vlada odbila formiranje sličnih fondova sa obrazloženjem da nema sredstava. Čak smatraju da premijer sve to radi uoči izbora i da ne očekuje razvojni efekat već samo da pridobije građane kako bi mu dali još jedan mandat.
Poznavaoci ekonomskih pitanja skreću pažnju na opasnost koja bi mogla da dođe od investiranja sredstava od privatizacije i penzija ukoliko i njih žele da stave u fond.