Prije završetka sadašnjeg mandata Komisije

Traže da komisija sastavi preporuku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo prije završetka sadašnjeg mandata koji ističe na jesen, prenosi ”Koha ditore”.

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunacek, i izvjestilac za vize Tanja Fajon, zatražile su od evropske komisije da ubrza proces pregovora za vize sa Kosovom i da učini sve što je u njenoj moći da Komisija da preporuku prije završetka sadašnjeg mandata Komisije.
Sadašnja evropska komisija kojom predsjedava José Manuel Barroso, ima mandat do novembra ove godine, a Evropski parlament će u međuvremenu izabrati nove poslanike za mandat do 2019. Upravo te promjene su poslanice Lunacek i Fajon pominjale kao razlog zbog koga i Komisija treba da ubrza proces kako bi bila izbjegnuta nova odugovlačenja.
U pismu upućenom komesaru za unutrašnje poslove Ceciliji Malmström, Lunacekova i Fajon su rekle da ”čekajući drugi izvještaj o napredovanju koji će se zasnivati na drugoj posjeti eksperata zakazanoj za sredinu marta 2014. izvjestioci će uputiti apel autoritetima u Prištini, da u principu sarađuju sa Komisijom, delegacijom EU na terenu i sa relevantnom agencijom i da ostanu spremne za postizanje neophodnog napretka”.