Nakon teških pregovora

Dogovor će biti potpisan u petak u podne po lokalnom vremenu.

Ukrajina je u petak saopćila da je postignut dogovor o rješavanju krize na pregovorima između predsjednika Viktora Janukoviča, opozicije i trojice evropskih ministara, koji su trajali čitavu noć, saopćila je služba ukrajinskog predsjednika za odnose s javnošću.
Ona u saopćenju kaže da će dogovor biti potpisan u podne po lokalnom vremenu, ali nije dala nikakve dodatne pojedinosti.
Opozicija i ministri Evropske unije - Francuske, Njemačke i Poljske - nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor, a jedan je evropski izvor ranije kazao da su pregovori bili "vrlo teški".
"Pregovori su bili vrlo teški i trajali su cijelu noć. Sada je pauza. Učesnici [sastanka] će se ponovno sastati prije podneva", rekao je taj izvor.
"Razgovori poljskog, njemačkog i francuskog ministra vanjskih poslova u Janukovičevom uredu još traju. Sastanku prisustvuju lideri opozicije, predsjednik Parlamenta i mnogi poslanici", izjavio je ranije glasnogovornik Marćin Vojćehovski, koji se nalazi u Kijevu sa šefom poljske diplomatije Radoslawom Sikorskim, prenosi Reuters.
Agencija Itar-Tass je u četvrtak navečer javila, pozivajući se na dobro obaviješteni evropski diplomatski izvor, da tri ministra s Janukovičem i liderima opozicije razgovaraju o nacrtu sporazuma o prijevremenim izborima 2015. godine, ustavnoj reformi i formiranju koalicione vlade nacionalnog jedinstva.
Prema tom izvoru, u razgovorima u Kijevu postiže se izvjestan napredak, pošto se strane približavaju sporazumu.