"Posljednji voz" za Kosovo

Nakon sastanka evropske poslanice Tanje Fajon sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, Bajramom Rexhepijem, kao i sa ministricom za evropske integracije, Vlorom Çitaku, u izjavi za medije, evropska poslanica je rekla da Kosovo hvata "posljednji voz" za liberalizaciju viza.

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon je izjavila da je jedan od ključnih problama u procesu vizne liberalizacije to što građani Kosova traže azil u zemljama Evropske unije.

Fajon je ocenila neproduktivnim da ona ili bilo ko drugi govori o datumima kada bi Kosovo moglo da dobije viznu liberalizaciju. Poslanica Evropskog parlameta je istakla da je pitanje azila ključan izazov Kosova u procesu odlučivanja o viznoj liberalizaciji.

"Prerano je da kažemo da li će trebati jedan mjesec, godina ili više. Pričati o datumima nije produktivno. Danas se trebamo koncentrisati na posao koji je potrebno uraditi", izjavila je Fajon.

Poslanica Fajon je najavila da će u martu na Kosovo po drugi put doći misija stručnjaka koja treba da utvrdi šta je urađeno u ispunjavanju uslova koji su neophodni u viznoj liberalizaciji. Posle izveštaja ove misije, kaže ona, utvrdiće se šta je Kosovo tačno uradilo u tom procesu.

Poručivši da je jedan od glavnih problema veliki broj građana Kosova koji traže azil u Evropskoj uniji, ona je dodala da institucije trebaju raditi da to spriječe.

Fajon je ovo izjavila u Prištini nakon sastanka sa ministarkom evropskih integracija Vlorom Çitaku i ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Rexhepijem. Ocjenila je da je Kosovo napravilo napredak na tom putu ali da ostaje još da se uradi.

"Institucije Kosova se moraju angažovati u sprovođenju standarda koji su od značaja za proces evropskih integracija", kazala je ona.

Fajon je poručila da će učiniti sve da pomogne Kosovu na njegovom evropskom putu.