Kako će se podijeliti vlast nakon izbora?

Nacionalni izbori u Republici Kosovo se približavaju. Ovoga puta Fatmira Limaja nalaze kao lidera njegove nove partije i odvojeno od negove dosadašnje PDK. Kako će nova partija Fatmira Limaja uticati na moguće koalicije nakon nacionalnih izbora u Republici Kosova, posebno nakon sastanka premijera Hashima Thaçija i Isa Mustafe, ostaje da se vidi.

Jedna od opcija o kojoj se već govori je da Thaçi traži da postane predsjednik države, a što se tiče formiranja vlade, to će biti zadatak LDK-a.

Međutim, analitičari su za list "Bota Sot" izjavili da partija Fatmira Limaja može imati ključnu ulogu u formiranju naredne koalicije, i zbog činjenice da se lako može dogoditi da narednu koaliciju sačinjavaju 3-4 albanske partije i jedna mala grupa iz manjinskih zajednica.

Prema njima, Fatmir Limaj sa svojom partijom, može biti rangiran kao treća partija nakon okončanja parlamentarnih izbora. Jedno je poznato, koalicija će biti sastavljena od političkih stranaka.

Demokratski savez Kosova, je svakako na dobrom putu da pobjedi na ovim izborima, a sa kim će stvoriti koaliciju teško je reći.

Ono što je sigurno, je da sa Demokratskom strankom Kosova neće potpisati takav sporazum, dok za ostale stranke su izrazili spremnost, čak i sa partijom Fatmira Limaja, rekao je šef parlamentarne grupe LDK, Ismet Beqiri, a čak je i uvjeren da će LDK formirati narednu vladu Republike Kosova.