U intervjuu za Radio Kosovo 2 na bosanskom

"Neće biti nikakvih razlika između većinskog naroda i ostalih zajednica. Sve zajednice, svi građani koji žive na Kosovu imaju ista prava i iste obaveze, bez obzira na njihov broj i na dio zemlje u kojem žive. Živimo u vijeku integracija. Što prije dođe do unutrašnje integracije, to ćemo prije doprinijeti našem euroatlanskom putu koji nema alternativu ni za nas, ni za jednu drugu državu u regionu", izjavila je predsjednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za Radio Kosovo 2 na bosanskom jeziku.

Nema druge alternative osim potpune integracije svih zajednica u institucionalni i društveni život Kosova, izjavila je predsjednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, u intervjuu za Radio Kosova 2, uoči 6-te godišnjice od proglašenja nezavisnosti.
Ona je navela da je odgovornost svih zajednica koje žive na Kosovu da rade na izgradnji države i društva, a radi bolje budućnosti. Za to postoji i podrška EU i SAD-a, koji su "garant naše budućnosti i stabilnosti".
"Kosovo je naša država i svi smo mi odgovorni za njen napredak i razvoj. Cilj svih nas je dalja integracija u evroatlanskim strukturama. Unutrašnja integracija neće doprinijeti samo razvoju naše zemlje, već će pomoći i naš euroatlanski put. Putem procesa integracije, svaka zajednica će očuvati svoje odlike, a to predstavlja naše opšte bogastvo… Dugo vrijeme je pitanje integracije srpske zajednice na sjeveru teritorije Republike Kosova bilo, da kažem, neriješeno. Ali, u poslednje vrijeme, zabilježili smo značajan napredak što se tiče integracije srpske zajednice koja živi u tom dijelu teritorije, kao i svih ostalih zajednica koje žive u drugim dijelovima Kosova", kazala je Jahjaga.
Govoreći o zahtjevu poslanika u Skupštini Kosova koji pripadaju nevećinskoj zajednici da se rezervisana mjesta u Skupštini produže za još jedan mandat, Jahjaga je rekla da je to pitanje političkih partija, a koje “trebaju završiti proces reforme i pronaći rešenja koja su u skladu sa visokim normama i stanardima, i koja doprinose unapređenju demokratskih procesa”.
Na pitanje ko treba da snosi odgovornost za sporo rješavanje nekih od problema u društvu, kao što su visok stepen nezaposlenosti, upotreba jezika i pisma na lokalnom i centralnom nivou, slab kvalitet obrazovanja, te povratak i reintegracija zajednica, predsednica Jahjaga je navela da se za ova pitanja trebaju pronaći rešenja, ali da to nisu problemi samo Kosova, već svih onih društava koja imaju sličnu prošlost kao Kosovo.
"Kosovo je zabilježilo značajan napredak u poslednjih 15 godina, a naročito tokom ovih šest godina od proglašenja nezavisnosti, u razvoju i napretku naše zemlje. Prošli smo kroz značajan broj reformi. Ne samo da su one bile neophodne u ispunjavanju standarda koji se od nas traže, već će te reforme pozitivno uticati na poboljšanje života svih naših građana. Razumno je da reforme nisu lak proces, a dokazano i kod država koje su danas članice EU da je ovaj proces bolan. Ali, to je neophodan proces jer direktno utiče na poboljšanje životnog standrada svih naših građana. To nije samo odgovornost institucija, već je to zajednička odogvornost svih nas. To predstavlja zajednički rad građana i institucija, ali uz pomoć i podršku međunarodne zajednice”, kazala je Jahjaga.
Predsjednica Kosova je navela i da je Kosovo posvećeno da crnogorska i hrvatska zajednica budu predstavljene, i da će ove zajednice biti i u Ustavu sa prvim izmenama Ustava Kosova.
"Ova dva naroda, kao i sve ostale zajednice na Kosovu su, da kažemo, tradicionalne zajednice Kosova", kazala je Jahjaga.
"Neće biti nikakih razlika između većinskog naroda i ostalih zajednica. Sve zajednice, svi građani koji žive na Kosovu imaju ista prava i iste obaveze, bez obzira na njihov broj i na dio zemlje u kojem žive. Živimo u vijeku integracija. Što prije dođe do unutrašnje integracije, to ćemo prije doprinijeti našem euroatlanskom putu koji nema alternativu ni za nas, ni za jednu drugu državu u regionu", poručila je na kraju predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga.