Lideri ne mogu računati samo na svoju "slavnu" prošlost

Ovogodišnji lokalni izbori su pokazali da političke partije ne mogu računati na svoju "slavnu" prošlost, nego trebaju raditi u službi građana rješavajući njihove probleme po opštinama.

Lokalni izbori su pokazali pad povjerenja u sadašnje rukovodstvo na Kosovu. Politički analitičari, velike turbulencije u glasovima vide kao jedan ozbiljan izazov za opstanak lidera.

Predsjednik PDK i premijer Kosova Hashim Thaçi, bez obzira na investiciona milionska obećanje za svoje kandidate na izborima ove godine, je zabilježio ozbiljan gubitak, što predstavlja loš signal za izbore iduće godine, piše list "Kosova Sot". PDK je dobio manje opština, izgubivši tako važne tačke kao što su Gnjilane, Uroševac, Mitrovicu, Lipljan, Mališevo.

Veliki gubitnik na ovim izborima ostaje predsjednik LDK, Isa Mustafa. Njegova stranka ovaj put je izgubila glavno uporište, Prištinu, ali s druge strane LDK se približio PDK dobijanjem 9 opština na Kosovu.

Ovi izbori su bili loši i za lidera AAK-a, Ramusha Haradinaja. Izgleda da su njega počeli zaboravljati u njegovom uporištu u regionu Dukagjinija, jer je tamo izgubio četiri opštine: Peć, Đakovicu, Orahovac i Suvu Reku.

Rezultatima sa ovih izbora se ne može pohvaliti ni Albin Kurti, lider Pokreta "Samoopredjeljenje". Jedna interesantna kominatorika slobodnih glasova građana uspjela je da na čelu Prištine dovede kandidata ovog pokreta za naredne četiri godine. Ali na nacionalnom nivou Pokret "Samoopredjeljenje" je na četvrtom mjestu sa 60 hiljada i 966 glasova.

AKR Behgjeta Pacollija, je dobila glasove građana i osvojila dvije opštine sa svojim kandidatima, Đakovicu i Mitrovicu, ali ova krhka pobjeda ne pruža dovoljni komoditet lideru ove partije.