Početkom 2015. godine, možda

Vrlo je mala vjerovatnost da građani Kosova tokom 2014. godine putuju bez viza u zemljama Evropske unije. Ovako u najmanju ruku ocjenjuju poznavaoci ovih prilika.

Jedan ob boljih poznavaoca evropskih integracija, Shenoll Muharremi, u intervuu za nedjeljni list "Koha Ditore, izrazio je svoje mišljenje da je mala vjerovatnost da sljedeće godine dođe do nekog većeg koraka u odnosima Kosovo - EU. Kao konačnu vijest on očekuje završetak pregovora Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Muharremi smatra da je najveći korak u procesu integracije otvaranja pregovora o SSP-u.

On je podsjetio da proces učlanjenja uglavnom zavisi od ispunjenja "domaćih zadataka", a s druge strane, je izrazio nezadovoljstvo tempom i spremnošću za evropskim reformama.

On je govorio i o procesu liberalizacije viznog režima. On je mišljenja da Kosovari ostaju u izolaciji zbog svojih političkih predstavnika, ne samo što ne ispunjavaju uslove koje sam proces zahtjeva, nego su i veoma malo uradili na poboljšanju života građana, na način da im se osigura okolina kako ne bi ni pomišljali na put ka azilu.

On ne očekuje da će se liberalizacija dogoditi 2014. godine.

"Ako bismo bili sretniji, možda bi došlo do liberalizacije viza krajem 2014. godine, ali su realne šanse da se to dogodi u prvom kvartalu 2015. godine", rekao je Muharremi.