Treba da ima samo opštinska ovlašćenja

Za Njemačku Asocijacija srpskih opština ne treba da stvori srpski entitet tipa Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. To se izričito isključuje, rekao je u intervjuu za "Kohu Ditore" ambasador Njemačke na Kosovu Peter Blomeyer.

"Asocijacija srpskih opština treba da ima opštinska ovlašćenja... Ona ne treba da predstavlja treći nivo unutar države i ne treba da formira srpski entitet tipa Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. To je apsolutno isključeno", rekao je njemački ambasador.

Po njegovim riječima, novi gradonačelnici sa liste Srpska treba da se drže Briselskog sporazuma i da se ponašaju u skladu sa redom i zakonima Kosova. Ukoliko se neko od njih ne bude tako ponašao, vidjeće se šta će se desiti.

Govoreći o sudskom procesu Drenica, Blomeyer je naglasio da ne razumije kritike koje kažu da EULEX blati reputaciju UÇK-a. Jedna zakonska država, po njegovim riječima, treba svakako da razjasni takve slučajeve i da je kažnjavanje ratnih zločina u interesu UÇK-a.

"O zaštiti svjedoka je rekao da je apsolutno neprihvatljivo da se oni zastrašuju, da im se prijeti i da se na njih utiče. A posteri protiv njih i javni pritisak na svjedoke su uvredljivi", rekao je Blomeyer.

Po njegovim riječima, svjedoci zaslužuju svu zaštitu kako bi bez ikakvog pritiska mogli da svjedoče.