Budući da Francuska povlači vojnike

Šefica italijanske diplomatije Ema Bonino je izjavila na zasjedanju NATO-a u Briselu da je Vlada u Rimu "spremna da razmotri" upućivanje dodatnih trupa u sastav Kfora na Kosovu.

Ema Bonino je to rekla na pitanje novinara da li bi Italija mogla poslati pojačanja Kforu, budući da je Francuska odlučila da povuče svojih posljednjih 300 vojnika iz sastava Kfora, dajući prednost vojnim operacijama u Africi.
Šefica italijanske diplomatije je istakla da za sada Rimu nije stigao "neki specifičan zahtjev" NATO za upućivanje pojačanja Kforu, ali da je Italija spremna da to uzme u razmatranje.
Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen je na zasjedanju ministara Atlanskog saveza ispoljio razumijevanja za odluku Pariza.
Čelnik NATO je pritom podsjetio na to da je Atlantski savez dao političku obavezu da obezbijedi sprovođenje Sporazuma Beograd - Priština o normalizaciji odnosa, postignutog uz posredovanje Evropske unije.
Visoka predstavnica EU Catherine Ashton učestvuje na zasjedanju ministara inostranih poslova NATO koje se danas završava.